Miért is kell 4 cikkre osztani a keresztpántot?
NEM a keresztpánt van "4 cikkre osztva" hanem az abroncs.
és miért Kellett pont 16, miért nem csak 12? Ezt is elmagyarázza Barabássy.
És én is elmagyarázom, miért nem 20, 24, stb.
Azért már elmondtam ha az első cikkek hossza már rögzített akkor a két pánt közötti ívhossz pont akkora kell legyen mint egy cikk! így egyáltalán nincs passzítási lehetőség!
Nem lehet csak az "első cikkeket" rögzíteni, mert amint 16 (akárhány) EGYENLŐ részre osztom az abroncsot, mint kört, valamennyi cikk egyforma lesz, azaz az ívük is az. És ha szimmetriára vágyom, akkor mindegyik ívre azonos számú képet/követ illesztek. ÉS miután a pántokat egy egyenlő szárú derékszögű keresztet formáznak, ha egyiküket "szimmetrikusan" illesztem az abroncs adott képéhez/kövéhez, a többi is szimmetrikusan ízesül -- hacsak nem erőszakolom meg (hajlítom kissé jobbra- balra) őket. És miután a pántok "képlékenyek", az abroncs kisebb-nagyobb torzulásait velük követni tudom. EZ is jelzi, hogy NEM a pántok, hanem az abroncs az aszimmetria eredője.
Tehát a keresztpánt szár mindig kőmezőtől indul. vagyis kőmezőhöz csatlakozik ha 12 vagy 20 lenne akkor minden második szár zománcképre esne. Így természetesen nem lehetne szegecselni
De hát úgy van, ahogy, a lényeg: a pántokkal mentek az abroncs után. Azaz NEM az abroncs készült a pántokhoz.