almorav Creative Commons License 2018.03.22 0 0 16221

Pályázati lehetőség!?

 

Hatalmas lépés az ingyenes európai wifi felé

 

Elindult a WiFi4EU portál, amin keresztül már pályázhatnak a települések ingyenes wifi hozzáférési pontok létesítésére. Ráadásul személyes adatokat sem kell majd megadni, ha használni akarjuk őket.

Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések a portálon keresztül regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken – közölte Marija Gabriel,

A digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerint az első pályázati felhívás május közepén jelenik meg. Az Európai Unió a program keretében 15 ezer euró (mintegy 4,6 millió forint) értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak.

Ebből a pénzből a közösségi helyeken – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – fognak internetkapcsolatot kiépíteni. A hálózat karbantartásának költségei azonban az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be.

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk