Longvale Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4665

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143644576&t=9002341

 

Ebben a hsz-ben már említette Miss Ellie Mortont, akinek kalandjaiból adott a temesvári Kaviár nevű képeslap. Ellie Morton a legkülönfélébb dolgokban nyomozott, sokszor szerelmi vagy más pikáns ügyekben is. A hollywoodi rém-ben pld. titkos pornófilmes mozik és filmesek után, s mindez az 1920-as évek végén. Detektívkisasszonyok már régen szerepelnek a detektívirodalomban, voltak is, vannak is és lesznek is. Sőt vannak köztük egészen jók is, mint pld. az újakból Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája vagy régebbről Oppenheimtől A detektívkisasszony

A Miss Ellie Morton-történeteknek nem közlik a szerzőit, de a Kaviárban a történetek elé ezt írták: "A zseniális amerikai detektivnö eredeti feljegyzései alapján összeállította: „Cyrano." — (A filmesités joga fenntartva.)"

Viszont nem csak a Kaviárban volt elbeszélése. Tavaly kezembe akadt az Asszonyok Golgotája c. Temesváron 1938-ban kiadott könyv. Ennek végén, bónusznovellaként adták: A szerelem kalmárai, Miss Ellie Morton detektívkisasszony kalandjai c. történetet. Ebben egyébként szerepel a híres-hírhedt német filmmogul, Harry Piel is.  Lásd lentebb a borítót és a történet első 2 oldalát:

 

***

Most nézem a svéd misztikus thriller sorozat, a Jordskott második évadát (8 rész). Egészen kivételes sorozat: meglepő karakterekkel, helyszínekkel és olyan eseményekkel, amelyek nem nagyon szerepeltek korábban ilyen thrillerekben. Az első évadára (10 rész) még parszek hívta fel a figyelmemet vagy 2 éve. Ha valaki nem csak amerikai sorozatokra kíváncsi, az bátran kezdjen bele. Mind a 18 részhez van magyar felirat.

Trailer az első évadhoz: https://www.youtube.com/watch?v=3tWzTpToeik

 

Az hogy a sorozat ilyen jóra sikeredett, nyilván az alkotói csapatnak van köze. A legfőbb érdem persze Henrik Björn-é, aki kitalálta a sorozatot, de a forgatókönyvek megírásánál ott volt Fredrik T Olsson is, akinek Az utolsó láncszem c. thrillere 2014-ben jelent meg magyarul.

Előzmény: Longvale (4529)