unartis: Creative Commons License 2018.03.19 0 0 6713

Kedves Marika,

 

Délkelet-Magyarország, Alföldi régió, Csongrád, nem éppen mediterrán klíma, időnként tarol a fagy, amikor a füge is vissza fagy, és tavaly visszafagyott a babér is, igaz akkor először  kiültetése óta, 2012-ben vettük a házat, utána lett kiültetve, addig szépen fejlődött. A jó helymegválasztáson sok múlik, ha van egy jó hely a ház körül, ide érdemes ültetni, nálunk szerencsés, mert sok tényező kedvezően hat, a ház közelsége, illetve mivel osztott telek, a szomszédunk háza is közel van(mindössze 6 méterre a mi házunktól) egy kb 10 métere hosszú folyosó alakult ki a két ház között Kelet-nyugati tengelyen déli fekvésben. Itt vannak a  mediterrán növényeink. Ez a hely azért is szerencsés mert nyáron teljes napban van, télre a nap alacsony járása miatt viszont a szomszéd ház által árnyékban, ami sok örökzöld cserje számára létfontosságú lehet napos és fagyos időszakban, nem párologtat a téli időszakban, nem száradhat ki(amit fagyásként érzékelhetnénk)

Próbálkoztam más nem éppen szerencsés helyen is(déltől télen is tűző napos helyen), ott kisebb fagyban is lefagyott a babér lombja(közvetlen szomszédunk babérja is tavaly kifagyott, kb 50 cm lehetett az övé, tűző napon volt télen is) .

 

A rozmaringok is már a ház vétele után kerültek ki, azóta itt nőnek, saját szaporulatból,két Csongrád megyei forrásból, az egyik kissé laposabban növő változatot a közeli Csanytelekről való, 2011-2012-ben, amikor ott dolgoztam, akkor volt egy kis időm a munka után és sétálgattam a településen az orvosi rendelő mellett is szép példány nő(t), illetve a település központibb részén egy ingatlan udvarán láttam egy szép tövet. Ott vízóra akna mellett nőt,  2012 februári időszak nagyon hideg volt, akkor már láttam a rozmaringot a kertben, kíváncsian vártam  a fejleményeket, után tavasszal, láttam, hogy túlélte a  telet, az ottani bokor is. Egy szép tavaszi napon kint volt a tulajdonos a kertben, nem voltam rest kértem belőle néhány hajtást  más fűszernövényekért cserébe. A másik tövem szegedről való, az (is) 2012-es (márciusi) beszerzés, Szegeden az utcán egy ház előtt láttam az Alsóvárosban, északi fekvésben egy tövet, már jó meleg idő volt, a hideg időszak után, de a rozmaring bokor tövében ott volt a hó még nem olvadt el, arról törtem néhány ágacskát, amit egy 2 dl, kevés vízzel töltött PET palackban szállítottam haza, ez is jó fagytűrőnek tűnt eddig. már magot is találtam rajtuk, igaz még nem vetettem róluk el, lehet, hogy érdemes lenne, volt egy 3. helyi, csongrádi forrásból való tő is, az nagyobb volt mint ez a két tövem, az tavaly kifagyott, de ahonnan hoztam ott sem maradt meg. Ha küldesz válaszborítékot szívesen adok hajtást! elektronikus címem publikus :).

Előzmény: krnemarika (6712)