Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -2 0 84785

"azért akartam a bővítést hogy egy elektromos melegítőt betehessek a konyhába vagy fürdőbe"

 

Ha a lehető legolcsóbban akarod megúszni, akkor valószínűleg egyáltalán nem kell villanyt szerelni, csak egy papír kell meg egy ceruza:

- van 3 db 10 amperes megszakítód

- a papírt három oszlopra osztod és felírod a nagyobb fogyasztókat (összes, bármilyen módon hőt előállító készülék), hogy melyik kismegszakítóról mi működik a lakásban

- mi segíthetünk abban, hogy minden fogyasztó mellé oda tudd írni, hogy hány ampert fogyszt

...és ettől kezdve csak figyelned kell, hogy pl amikor működik az X ampert fogyasztó hősugárzód, akkor azon a kismegszakítón még mik mehetnek vele egy időben ahhoz, hogy összességében ne lépd túl a 10 ampert (2300 wattot) azon a kismegszakítóón.

 

Ha nem az olcsóság a lényeg, hanem a kényelem (ami akár sok pénzbe is kerülhet), akkor a jelenlegi 3x10 amperedet lecserélteted pl 1x50 amperre, ha ez nem lehetséges, akkor 1x32 amperre, vagy amennyire abban a házban lehetséges (fővezeték állapota + áramszolgáltató hajlandósága). Minél több az ampered EGYBEN (tehát nem három fázisra szétdarabolva), annál nehezebb lesz elektromos készülék-használattal lecsapni a biztosítékot. Akár olyan is előfordulhat, hogy akár egyszerre mindent be lehet kapcsolni a lakásban, még akkor sem csapódik le, de ehhez nálad valószínűleg 1x63 amper kellene, aminek elég húzós ára van (már az 1x50A sem olcsó).

Előzmény: lavendeer (84725)