jatke Creative Commons License 2018.03.17 0 0 18235

Szia Prelleg!

 

Köszi az infókat! 

 

Gondoltam rá h Gondos Anna elhunyt és vhogy kimaradt az anyakönyvezésből. Újra valószínűleg nem házasodott, mert már idős lehetett, ráadásul  Jászberény házasságikat átnéztem és nem találtam. Én arra gondolok, hogy valamelyik gyerekkel elköltözhetett egy másik településre és ott halt meg. Ha ez a település nem a Jászságban van az szívás! :-)  Előfordulhat h. valamely "külbirtokra" . Tudomásom szerint a egyes jászsági településeknek volt a Kiskunságban "külső pusztája" Pl. Jászladánynak Benepuszta, amiből a mai Ladánybene lett, vagy Jászkerekegyháza ami szintén Bács-Kiskun megye ma. ez jól tudom Jászberény pusztája volt.  Azt viszont nem tudom, hogyha ilyen külbirtokon halt meg, hol anyakönyveztek, ha egyáltalán tettek ilyet. 

 

Papp András tekintetében szintén gondoltam rá, hogy csak a lakhelye volt Jászberény, hiszen az anyakönyvben annyi volt hogy "ex Bereny". Ezért szeretném más forrásból is kizárni vagy megerősíteni a feltételezésemet. 

 

Írtál a bérma anyakönyvről! Mivel a Jászság is az Egri Érsekséghez tartozik gondolom Egerbe kell elmenni az egyházi levéltárba? Vagy van valami netes elérhetőség bérma-anyakönyvekhez?  Ha megbérmálták Papp Andrást talán feltüntették a szülőket! Te hogy nézted át? Évenkénti vagy település lebontásban vannak összegyűjtve? mennyire volt elterjedt abban az időben a bérmálás, úgy értem hogy 100 gyerekből  v. ifjúból hány bérmálhatott?   

 

Annyit tudok még, hogy a feltételezett ős Papp János x Gondos Anna redemptusok voltak. De Papp András a legkisebb gyermek volt, így gondolom nem örökölt földet, ( gondolom a legidősebb fiú vitt mindent), ezért ment el feles-dohányosnak. Később, amikor már kivándorolt a Jászságból Tiszasülyre meg Tiszabőre már zsellérként említik. Ezért gondoltam, hogy valami redemptus - irredemtus összeírásban csak-csak rálelek vmi összekötő infóra. Másnem megtudom hogy éltek, mijük volt. 

Előzmény: Prelleg (18209)