Desert Rat Creative Commons License 2018.03.06 0 1 972

A szerverről néhány mondatot. Gondoltam külön szerver-program van (ez igaz), és azt valahonnan le kell törteni külön - de ez nem így van, hanem az SDR-RADIÓ telepitésekor a szerver program is rákerül a gépünkre, csak nem aktivizálódik, tekintve, hogy a legtöbben nem akarnak szervert telepiteni csak a másokét hallgatni.

 

Szerver telepitésekor először csináljuk meg a hardvert, antennát, SDR-stick ..stb, aztán telepitsük fel az SDR drájverét.  Esetleg kipróbálhatjuk az SDR# programmal is, én így tettem.

Utána telepitsük az SDR-radio szoftverét, és a radio-definicióknál kerestessük meg vele a fizikailag jelenlévő (bedugott) RTL-sticket - ha a drájver jól van telepitve, akkor sikerülni fog. Vegyük is fel a definíciós listába. Ezt követően el lehet inditani és hallagatózni a rádión lokálisan.

 

A szerver program Windows szervízként fut majd, amihez van egy manager program ami elérhető a menüből, mégpedig a "Tools" menüpont után az egyik fülön. (elleinte így inditottam, de egyszerűbb úgy, ha a Program Files-en belül lévő SDR-RADIO folderen belül található manager programhoz egy parancsikont készítünk)  A manager elindul (nálam mindig engedélyt kér a vindóz, hogy futtassa-e):

 

Az "Accounts" menüpont nem is érdemel sok szót, ott lehet felhasználókat definiálni jelszóval.

A "Radios" pontban fel kell venni a telepitett SDR eszközt, amit a "Definitions" ablakból kiválaszthatunk.

A "Firewall" pont segít beállitani a tűzfalat - én ezt nem használtam mert kézzel állitom be a vindóz tűzfalkezelőjében a bejövő kapcsolatok közt azt a portot engedélyezem amin a kommunikáció fog menni, ez default 50101, de akármi más is használható, én is mást használtam.

 

 

A "Network" pontban megadjuk a használt port számot, valamint definiálni kell a maximális sávszélességet. Itt ez nekem kompresszió használatával is csak 50kHz, amihez 900kbps tartozik ami belül van a rendelkezésemre álló 1000kbps feltöltési sebességen. Hiába adunk meg nagyobbat mint ami van, csak szakadozni fog a kommunikáció - csak az segít ha nagyobb sávszélességű szolgáltatást szerzünk.

 

 

A Welcome textben egy bannert állithatunk be amit a csatlakozó partner elolvashat. Bármilyen információ adható, antenna operációs rendszer, email elérhetőség, ajánlott frekvenciák. Én fontosnak tartottam feltüntetni az SDR eszköz kalibrációs értékét ami -60ppm a pontos frekire állás miatt. Kitapasztalható, de egy vendégnek egyszerűbb ha kiirom.

 

A legfontosabb menüpont a "Service", ahol szerncsére mindent kitölt helyettünk a program, csak az "Install" gombra kell kattintani és máris üzemel a szerver. Itt lehet eltávolitani vagy a futását leállitani v. ujrainditani. Egy kis ablakban ott van, hogy a processzor kapacitásából csak 2%-ot foglal le éppen.

 

A "Connections" pontban azokat tudjuk listázni akik a távolból éppen rá vanak csatlakozva a szerverünkre.

A "Logfile" az eseményeket naplózza.

 

Az "On Air" egy opcionális lehetőség, ha azt akarjuk, hogy a szerverünk a publikus weblapon is megjelenjen. 

 

 

Ezt követőleg kipróbálhatjuk az elérhetőségét egy másik számitógépről a saját hálózatunkból. Ha működik, akkor egyetlen feladatunk van még a bárhonnan való elérhetőséghez, a routerünkben egy forwardot csinálni, az általunk használt portot a szervert futtató gépre irányitani. Nyilván ehhez a szerver gépünk a saját hálózatunkon belül fix IP cimmel rendelkezzen, amit vagy a számitógépen a hálózati kapcsolatoknál a kártya beállitásainál tehetünk meg, vagy a routerben a DHCP-nél a "reserved addresses"-nél mindig ugyanazt a cimet adatjuk a szerver-gépünknek. Ez abból a szempontból is fontos, hogy ha a gépünket távolról szeretnénk bekapcsolni (WOL), amihez nem szükséges (csak szokásos) a 9-es port, hanem alkalmas az SDR-RADIO portja is (pl a 50101)

 

Remélem nem írtam túl nagy marhaságokat, még elég homályos ez az egész mert csak 2-3 napja gyötrődöm vele. Most az foglalkoztat, hogy mi van ha többen lépnek a szerverre, mennyire tudja kiszolgálni őket - valószinűleg egy sokkal gyorsabb kapcsolat lenne szükséges, úgy kb 10-20Mbps upload sebesség.

 

Előzmény: Desert Rat (971)