Fricu1 Creative Commons License 2018.02.27 0 1 47134

Semmiből nem szeretem a kötelezőt (genetikai hiba nálam). A suliban sem. Viszont legyen olyan a rendszer, hogy aki akar és tud tanulni, az megtehesse. Ne pénzkérdés legyen.

Az egyetemen tanított olyan világhírű professzor minket (Simonyi Károly, a fia volt az űrhajós - saját költségen), aki hét gyerekes szülők gyerekeként, pár száz lakosú kis faluból jött. És még az "átkos"-ban is felfigyeltek a tehetségére, és a helyi pap kijárta egy gazdagabb pesti rokonnál, hogy korrepetálásért náluk lakhasson és tanulhasson. De én sem tanulhattam volna, ha nincs a szoci rendszer prolitámogató politikája. Imádom a szüleimet, de általános 3. osztályában tudtak utoljára segíteni. Nem ugyanaz az esély, mint a pl. a nagyfiamé - akivel szinte együtt készültem sok vizsgájára. És persze a költségek. Aki iskoláztatott 3 gyereket a diplomáig, az tudja miről beszélek.

Ági a nejem is tanít olyan nehézsorsú, egyszerű szülők gyerekét, aki sorra nyeri a versenyeket - már, ha eljut oda, mert a kisebbség támogatására kapnak pénzt számolatlanul, de a versenyekre buszt, vagy akár egy vonatjegyet nem. Ha a szülőnek nincs rávaló, a gyerek elsikkad menthetetlenül. Most még csak-csak, mert a tanárai segítik, de max. egy érettségi lesz belőle, mert a szülők nem fogják tudni finanszírozni.

Ha valaki nem akar vagy nem tud továbbtanulni, nem baj. Jó iparosok nélkül nincs élet. Mondjuk az érettségit is adó szakközepet kiverném a kölykökből, mert az ma már fontos. Meg a nyelvtanulást.

Vagy a középiskola előtt, vagy az érettségi és az egyetem között kell egy év, amikor csak nyelvet tanulnak. Az én két lányom is ennek köszönheti a papírt, de ennél jobb, hogy tényleg megtanultak egy idegen nyelvet.

Ezt ki kell fizetnie a oktatási rendszernek, mert nyelvtudás nélkül reménytelen az előrejutás. Ma már egy CNC-t kezelő sem tud mit kezdeni, ha a kezébe nyomják az angol vagy német gépkönyvet..szóval ezt elérhetővé tenném (kötelezővé, ha másként nem megy) (persze állami finanszírozásban).

Egy-két stadion árából kitelik.

Előzmény: Törölt nick (47133)