dash_ Creative Commons License 2018.02.27 0 0 13128

"Ez az edény nem kelta, hanem szkita leletek között találták meg, mégis egy érdekes motivum ami ugy tűnik számos párhuzamos kulturábol ismert."

 

A Kárpát-medence vaskorában a kelták és szkíták (meg egyéb népek) nagyon aktív kapcsolatban voltak, gyakran átfedésben is éltek. Egyáltalán nem ritkák a kelta típusú, akár kelta gyártmányú kerámiák a helyi szkítáknál. Pont úgy ahogy a kelták is rendszeresen szaladgáltak háromélű szkíta nyílhegyekkel.

Elég komplikált a kor és terület régészete de lehet megéri belemerülni. Kezdetnek hirtelen ez ugrott be ami érdekes lehet:

The archaeology of the steppes: The excavations at Endrőd 19 (Se Hungary). A particular viewpoint, Genito, 2008

De ez is hasznos adalék lehet:

The Celts and Indigenous Populations from the Southern Carpathian Basin. Intercommunity Communication Strategies, Rustoiu, 2011

(Ha betudod szerezni az egész Iron Age Rites and Rituals in the Carpathian Basin kötete amiben ez is szerepel az mégjobb, én így pár perc alatt nem találtam online...)

 

 

Aztán:

 

"Méghozzá a Vatikán szivében. Képet is adok rola..."

 

Azt ugye tudod, hogy az általad mutogatott Cappella Ungherese in Vaticano az 1980-ban készült és a hátfalon található szkíta szarvasok és honfoglalás kori tarsolylemez motívumok Varga Imre szobrászművész munkáját dicsérik?

Ennyire "bizonyíték" ez bármire.

 

 

Ahogy az elmúlt években megtapasztaltam itt, hogy hogy is néznek ki ezek a "szkíta-magyar" elképzelések, úgy gondolom, hogy a probléma legtöbbször ugyanabból fakad: a szkíták nem-ismeretéből.

Mert kik voltak a "szkíták"? Még inkább, mit jelentésekkel bírt ez a terminus különböző korokban, helyeken és szerzőknél? És mit jelent a mai tudományos szóhasználatban? Egyáltalán, etnikumot és/vagy nyelvet takar-e ez?

Szerintem ha utánamész ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásának egész más szemszögből fogod nézni a szkíta-magyar kapcsolatokat. Talán még arra a pontra is eljutsz, hogy nem is tudsz kielégítő igen-nem választ adni a "szkíták-e a magyarok?" kérdésre.

(Bár természetesen abban az értelemben ahogy itt is felmerült a kárpát-medencei szkítákkal kapcsolatban nem azok...)

 

Előzmény: Törölt nick (13123)