Major Zeman Creative Commons License 2018.02.26 0 0 52569

Az apa a GYED-et csak a gyermek születését követő 169. naptól veheti igénybe.

 

Addig az anya kaphat GYES-t.

 

A gyermek kb. féléves korától (fenti időponttól) az apa igénybe veheti a GYED ellátást, amelyet kizárólag a jelen jogviszonyban elért keresete figyelembevételével fognak megállapítani.

 

Nagyon leegyszerűsítve a GYED ellátást az arra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

 

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az   elnok@allamkincstar.gov.hu   e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

 

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a  Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

 

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

 

http://aktaforum.hu/showthread.php?tid=3315

 

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

 

http://aktaforum.hu/showthread.php?tid=3300

 

Lásd még:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

 

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:

http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=12

Előzmény: zsanna (52567)