m54-b Creative Commons License 2018.02.24 0 0 12020

"A Moszkvával kötött hosszútávú szerződés három évvel ezelőtti kifutása óta egyik évben sem érkezett annyi orosz gáz Magyarországra, mint tavaly. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben 1,09 milliárd euró értékben importáltunk földgázt Oroszországból, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. A 336 milliárd forintnak megfelelő összegből azonban nem jött ki kétszer akkora mennyiség, mint amennyit 2016-ban vettünk, időközben ugyanis érezhetően emelkedtek az árak. Magyarul drágábban vásároltunk többet.

 

 [kép]


Pedig most már valószínűleg sokkal szabadabban választhatjuk meg a beszerzési forrásokat, mint akár négy évvel ezelőtt. Egészen 2015-ig ugyanis béklyóba kötötte a magyar gázkereskedelmet egy hosszú távú szerződés, amit még a kilencvenes évek közepén, számunkra rendkívül rossz feltételekkel kötöttek meg. A 20 évre aláírt megállapodásban azt vállaltuk, hogy minden évben meghatározott mennyiségű gázt veszünk át az oroszoktól. Ha pedig esetleg ezt mégsem teljesítenénk, annyi baj legyen, de az át nem vett gázt akkor is ki kell fizetni.

Az első néhány évben ez még nem volt akkora gond, ám ahogy haladtunk előre az időben, a hazai gázfogyasztás szépen elkezdett apadni. A 2008-as válság után pedig már egyáltalán nem volt szükségünk akkora mennyiségre, aminek az átvételét vállaltuk. A szerződés lehetőséget adott arra, hogy a beragadt mennyiséget magunk előtt görgessük, és ezzel az aktuális importőr cég élt is. Mire azonban a megállapodás 2015-ben kifutott, a csökkenő felhasználás miatt hatalmas mennyiség gyűlt össze.

Becslések szerint összesen 17-18 milliárd köbméter lehetett, amit a vállalás ellenére nem vettünk át.

Ha ezt a szerződés lejáratakor ki kell fizetni, akkor – figyelembe véve, hogy ilyen esetben gyakran büntetőtarifával is számolni kell – nagyjából egy 1500-2000 milliárd forintos csekkre számíthattunk volna Moszkvától. Vlagyimir Putyin három évvel ezelőtti budapesti látogatása során azonban ennél egy barátságosabb megoldásban állapodott meg Orbán Viktorral: abban maradtak, hogy a beragadt gázt felhasználhatjuk a következő években is."

 

(A "kilencvenes évek közepén": Mszp-Szdsz kormány.)

 

 

Cikk a 24ponthu-n

Előzmény: toloba (12019)