Szigi101 Creative Commons License 2018.02.22 0 2 6410

Idehányt gondolatok Kraftwerkről, hátha összeáll a vegyes (de összességében pozitív) kép: 


 - Aréna ügyesen lefüggönyözve, de  nagyon szépen beszékezve a küzdőtér is. Baromi sűrűn ültünk, mellettem egy 200 kilós ember ült, így a koncertet a szék szélén töltöttem. 

 - Rengeteg ismerős, életem legkülönfélébb szegmenseiből (ősrégi DM arcok, kis picsa a munkahelyemről, általános iskolai fizikatanárom, volt edzéstársam) 

 - Kezet rázhattam Prieger Zsolttal és elmondhattam neki, hogy mekkora hősöm, eszement kedvesen reagált. Galla Miklós is ott volt 

 - mindenki kapott Kraftwerkes 3D szemüveget 

 - 20:00.-ás kiírás, 20:10-es kezdés, a Man Machines pontosak! :D

 - Numbers / Computerworld - összevissza száll a hang, mintha a hang is 3D-ben lenne, nem jön át a keménység.  

 - It's More Fun to Compute / Home Computer - itt viszont fel se tűnt, hogy ennyire jó az átdolgozás, még a hangzás is összeáll, klubos, kemény verzió, hűvös techno a javából, pedig eredetileg ezt a dalt nem szeretem

 - Computer Love - talán itt sistergett be először az egyik hangfal. Ralf többször is elkésett az énekről (az Autobahn-ban is), néha mintha félre is nyúltak volna - a Kraftwerk tagjai is emberek! :)

 - The Man Machine - indult a The Man Machine-albumshow! Most tűnt fel, hogy Ralf mennyit melózik ebben a dalban, a dal mániákusan ismétlődő címét is ő énekli. A sistergés viszont fokozódott.

 - Spacelab - itt ijesztően sistergett az elején az egyik hangfal, Ralf ki is nézett a hangfalak felé, szerencsére aztán varázsütésre megjavult, pedig később csak fokozták a hangnyomást. Ütős kivetítés, végre igazi 3D élmény, űrhajók mászkálnak az arcunkban, csodálatos. Az űrhajó aztán elszáll Budapest felett és leszáll a Sportaréna mellett, nyilván hatalmas üdvrivalgás, mindenképpen az egyik csúcspont

 - The Model - énekel és tapsol a végig nagyon hálás Aréna, bár kicsit darabosabb ez a verzió a kelleténél

 - Neon Lights - pihenősebb dal, nekem is (nem nagy favoritom ez az alkotás)

 - Autobahn - meglepően nagy üdvrivalgás, sőt beletapsolás a nyugodt dalba. Tetszetős, nagyon enyhén unalmas verzió. Viszont most jöttem rá, hogy a Morgenspaziergang-ban a fuvola az Autobahn (egyik) alapdallamát játssza! Jó reggelt :D

 - Airwaves - óriási meglepetés, imádom, az egyik kedvencem a Radioactivity-ről! Az igazi meglepetés viszont az előadás, ugyanis a dalt a 3D Catalogue-verzióban, azaz csattogós uptempo-technoban játszották el, ráadásul egy kicsit a kelleténél hosszabban. Mindenesetre érdekes színfolt.

 - Geiger Counter / Radioactivity - himnikus, fenyegető dal, a hangzás viszont megint csattog és hullámzik, az Aréna minden vascsövét egyesével hallom. Így is hatalmas élmény persze, főleg az újonnan beillesztett gyászos japán énekkel Fukushimáról.

  - Electric Café - újabb kellemes meglepetés. Itt megint összeállt a hangzás, tökéletes verziót hallhattunk.

  - Tour De France - majdnem negyedórás verzió. Hamar lemegy az eredeti verzió és aztán jöhet a 2003-as dübörgés. Feltűnő, hogy mennyivel sokkal jobban, biztosabban szóltak az "új" dalok. Néha tényleg egy techno-orgián érezhette magát az ember, néha bizony felpattantam volna táncolni! Rengetegszer úgy tűnik, hogy leáll a dal, aztán megint újraindul. Nagy királyság.

 - Trans Europe Express / Metal On Metal - kedvenc dalom, himnuszom, és ebben az Arénában ismertem meg, 2004-ben! A 3D verzió egy hajszállal elmarad számomra a Minimum Maximum verziótól, talán mert rövidebb a Metal On Metal rész. Ezzel együtt katartikus főprogram-zárás, a "Kling Klang Musikfilm" felirattal.

  - The Robots - a robotos verzió (bár idén Moszkvában hús-vér tagok adták elő). Vicces baki: a német verzió megy le, miközben a kivetítőn az angol feliratok mennek. Más helyszíneken úgy láttam, hogy nem így volt, így ez szerintem baki.

 - Aéro Dynamik - második ráadás kezdő dala. Brutális, gatyaremegtető basszusok, óriási techno-party ismét az Aréna, bár a fülem is cseng még, tehát a visszhangos hatás is megmaradt. 

 - Planet Of Visions - meglepő ilyen későn a setlistben. Kevésbé ütős, mint az előző, de itt már tényleg egyértelmű, hogy itt az "új" dalok is vannak olyan jók, mint a régiek. Sőt, most a legdögösebbek a 2000-2003-ból való dalok voltak. 

 - Boing Boom Tschak / Techno Pop / Music Non Stop - a szokásos katartikus lezárás, kőkemény verzió, alaposan meggyötrik hangnyomással a dobhártyánkat. Akkurátusan végigjátsszák a Techno Pop-ot is a Music Non Stop eltőt. A szokásos felemelő egyesével távozás. "Auf Wiedersehen!"

 - hangulatos, bár igen kevés ember által látogatott after a LivingRoomban, ahol megállt az idő, és minden ugyanúgy néz ki, mint 2003-ban. Józan Géza lenyomta a Hyper Hyper-t is, fasza volt :)