Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.02.20 -2 0 84108

"a sudrott (kb. 25mm)+ forrasztott kötés alkalmazható-e a vago helyett"

 

Első szabály (amit még a szakemberek többsége sem tart be): a forrasztás NEM mechanikai rögzítés!!! A forrasztóón mechanikai erő (feszítés/csavarás/szorítás) hatására az idők során nagyon lassan "folyik",  évek alatt úgy működik, mintha nem kemény anyag lenne, hanem a kötésedet pl mézzel kented volna be.

Tehát minden kötés ónozás nélkül is tökéletes legyen mechanikailag. Márpedig mindössze 25 mm hosszan összesodort két vezető, az nem egy mechanikailag stabil kötés, hanem egy nagy szar.  Még 100 mm hosszú egyenes sodrást is el tudsz forgatni egymásban (mint két egymásba csavart menetet), tehát elmondhatjuk, hogy két vezető egyszerű összesodrása nem megbízható kötés, bármilyen hosszú. Ha viszont a sodratot középen visszahajtod önmagára, akkor megszűnik ez a hátránya.

Tehát ha az erekből csinálsz mondjuk legalább 20-30 fél-fordulatból álló sodratot, amit középen visszahajtasz önmagára, az nem csak jól fog érintkezni, de mechanikailag is stabil kötés lesz. Na ez UTÁN már le lehet forrasztani a kötést és akkor szerintem jó lesz WAGO helyett, habár a szabvány tudtommal már nem engedi a forrasztott kötéseket, tehát ha később valami gond lesz, akkor te tartod a hátad.

Továbbá szerintem durva pénzkidobás (=butaság) 5 másodperces WAGO kötés helyett 150 másodpercet elcseszni forrasztásos kötésekre.

 

"megfelelő szigeteléssel ellátva. Nem szigetelő szallaggal!"

 

A szigszalag engedélyezett, hivatalos és szabványos megoldás. Persze tudni kell normálisan dolgozni vele.

Előzmény: molnarfme (84082)