kovacsgyula44 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 130189

A HNPI honlapja szerint a munka zavartalanul folyik, az új pk nem tartotta említésre érdemesnek:

A kedvezményezett neve:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt címe:

"Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz"

A szerződött támogatás összege: 1 311 113 759 Ft


A támogatás mértéke (%-ban): 100%


A projekt tartalmának bemutatása:

A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feladata a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítása, a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a teljes tűzszerészeti mentesítése.

„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című projektek célja a mocsári és zsombékos élőhelyek kivételével és a védett növényfajok élőhelyeinek kíméletével, a célterületen a felszínen, illetve a felszín alatt található lőszerek és lőszermaradványok feltárása,  szükség szerintihatástalanítása és elszállítása, valamint a veszélyes hulladékok eltávolítása.

A projektek keretében 2 ütemben (északi és déli ütem) összesen 4161,21 hektár bombázással érintett célterület és védőzóna rehabilitálása valósul meg két szakaszban 25%-ban KEOP és 75 %-ban KEHOP forrásból.

A Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel 2015. január 14-én aláírásra került Szolgáltatási szerződés értelmében a tűzszerész alakulat az egykori bombázó lőtér északi részének bombázással érintett, mintegy 570,58 ha-os célterületéből az 1. szakaszban 211,2 ha mentesítése valósult meg a KEOP keretében 2015. június 15-ig.

A déli részének bombázással érintett, mintegy 628,37 ha-os célterületének, valamint annak 1204,39 ha-os védőzónájának tűzszerészeti mentesítésének befejezése és a földmunkavégzés a KEHOP programozási időszak keretében történik. A projekt tervezett befejezése: 2018. május 30. A pályázat keretében az eredeti felszínből kiemelkedő ún. pozitív mesterséges felszínformákat(hangárimitációk, céldombok) elbontjuk. A célterületen becsapódott lövedékek okozta tájsebek betemetése –mintegy 5000 bombatölcsér - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával történik meg a II. szakaszban. A sűrűn bombázott, roncsolt területeken kialakított anyagnyerő helyek a későbbiekben vizes élőhelyként funkcionálnak. A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához. Jelen pályázat keretében megvalósuló tájképi rehabilitáció elengedhetetlenül szükséges a terület hagyományos, immár polgári hasznosításához, természetvédelmi területként történő kezeléséhez. A teljes körű környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítést követően a jelenleg állami kivett I. besorolású helyrajzi számon levő területeket művelésbe kívánjuk vonni és a későbbiekben legelőként kívánjuk hasznosítani.

„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című, projektek az Európai Uniótámogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. május 30.

A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.1-15-2015-00002

Előzmény: kovacsgyula44 (130188)