Törölt nick Creative Commons License 2018.02.14 0 0 59277

Itt az én történetem...

 

Már kb 2-3 hete is a cégnél dolgoztam, amikor gyanús lett, hogy valakinek folyton el kellett mennie a dolgozók közül ilyen-olyan jól hangzó képzésekre. Egy kollégám, akivel jobb viszonyt alakítottam ki már az elején, felnyitotta a szemét: szcientológia! A főnök hisz benne, ő maga is rengeteget költ az "oktatásaikra" és a munkásokat is el-elviszi magával. Mondván: jó sokat költ erre, nem illik visszautasítani és különben is csak olyan dolgokról van szó, amelyek segítenek megoldani a problémákat és felnyitni a szemed, amivel könnyebb lesz az élet. Persze szó nincs szciről. Ja, majd később...Már talán 3-4 hónapja is ott voltam, amikor egyik reggel munkaidő előtt 20 perccel hívott, hogy mehetnék vele, úgy gondolta. Éppen családi esemény volt délután, így megúsztam. De egy 2 hete ott lévő kollégát szinte kényszerített. Hallottam a vitát, a végén az volt, hogy fogja fel úgy, hogy ez egy kötelező továbbképzés. Szegény, szinte sírt, de elment. Próbaidő elején....Aztán persze sok fságot mesélt. Telt az idő, reméltem, hogy megúszom, de most új dolgozókat keres és szerződött egy szci céggel, amely oxfordi tesztet küld első lépcsőben a jelentkezőknek, persze sok százezerért. És ha már így van, ugyan töltse már ki minden jelenlegi melós is. Jött levélben, hogy kéri. Jobban megnéztem a jogszabályt és hát ilyen személyes jellegű tesztet névvel csak úgy lehet elvégezni, ha erre felhatalmaztuk. Előtte. Úgy, hogy megismertük az adatkezelés módját, személyét, célját, idejét...De mivel ilyen nem történt, nem találtam adatvédelmi számot sem rajta, így szépen visszautasítottam. Szabin vagyok éppen, így levélben írtam meg udvariasan. Nem jelzett vissza semmit, de egy munkatárs írt, hogy van még egy kolléga, aki megtagadta, őt már terrorizálják. Valszeg rám is ez vár. Korábban a főnök mondogatta, hogy arról szól ez az egész, hogy ugyanolyanokkal kell magát körbevenni, mert így tud csak fejlődni. Kollégám aki elment végül a tréningre mesélte, hogy ott bizony megmondták, kit kell kirúgni a cégtől a korábbi tesztek és tréningek alapján. És azt is, hogy a gondolja át családi viszonyait, mert közvetlen környezetében vannak negatív energiák és ezektől meg kell szabadulni. A kérdések között öngyilkossági hajlamról, egészségügyi állapotról, gyerekvállalásról is kérdeznek, és vannak ultra gagyi kérdések, érthetetlenek, bulvár újság szintűek. Olyanok is, amelyek úgy vannak megfogalmazva, hogy igen válasznál a mondat első fele jelent rád rosszat, a nemnél a mondat másik része. 

 

Kb fél évig kellene még kibírnom itt, mert közben építem saját vállalkozásomat, és nincs kedvem keresni mást erre az időre. Egyébként a munkám tetszik, szívesen csinálom, ezt tanultam és csináltam korábban máshol is, szóval küzdök. Ha kitesz, nyilván munkaügyi bíróság, egyenlő bánásmód hatóság és kártérítés. 

 

Jó tudni, hogy az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint ilyen módon amit leírtam totálisan törvénytelen az egész, nem követelhetik a kitöltést. 

A másik oldalt is tudom: ha már ezen vitázni kell, akkor már nyilván menthetetlen a jó kapcsolat, de én akkor sem állok fel, mert akkor nincs tovább. csak akkor, ha kitesznek erre hivatkozva.