elemző999 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 10423

Elindult a tetőtéri kályha építés tervezése.

Egy kis tündér egyetemista fog ortt lakni pár évig mint al-albérlőm, nekem is lesz ott egy hálófülke ha felmegyek Budára (kiadom a többi önálló lakást).

 

A lényeg hogy átgondolok mindent amit igényelt a lányka, mert lakberendezést imád művelni.

 

Érdekesség hogy a kályha olyan méretű hőkiemelő hőtárolóval fog rendelkezni, ami gyakorlatban konyha pult is lesz, gránit felső borítással.

Így az egyik végén a hőtároló"test"-nek lesz a látvány tűztér (ott lesznek a fotelek stb ülőgarnitúra helye), a másik végén az inox kerámia lapos tűzhely és felette az inox páraelszívó.

 

A hőtároló test a levegőben fog lebegni, mert az alsó felület is hőleadó lesz így nő a felület (pár helyen lesz csak aláttámasztva).

A hossza 2-3 méter lesz még vacakolnom kell vele a konyhai eszközök miatt, a hűtő is inox felületű lesz.

 

Ami már édekesség hogy gránít lapokból lesz  (design)  egy a felületre telepített felső polcrendszer is mértékkel, amin lehetnek teljesen átlátható polcok két oldalt üveg ajtókkal, és nyitott polcok is, hogy ne egy hasáb legyen az egész látványa, hanem pld fűtési szezonon kívül is legyen használható középre, térben elhelyezett konyhaként. Ha eltakarnám a tűzteret azt hinné valaki hogy ez csak egy konyha.

 

Természetesen érdekes hangulat világítások is vannak tervezve (majd a lányka kitalálja hogyan).

 

Kályhás szempontból a tűztér itt nem nagy teljesítményű, mert 60 m2-t kifűteni nem kihívás. Ami az új az a hőkiemelő/hőtároló rész belső szerkezet, ami sokat tud, lesz benne minden , légfűtés aktiv résszel és minden ami eddig ki van találva és még egy lényeges résszel több.

 

Az építés szempontjából LEGO kályha A főalkatrészek berakása után  (1 óra idő) + 1 óra múlva már fűthet is, a többi munka 3-4 óra, a burkolás az külön ügy, de siklapokat kell rádolgozni, valószínűleg kvarcit burkolat lesz az oldala, a felső munkapult gránit.

A tömegét még nem tudom pontosan a burkolat serm könnyű, majd ki lesz időben számolva minden.

A következő szeonban már fűtenie kell. 

 

Gázfűtés is van.

Az eletromos hőtároló fűtést még ki kell találnom hozzá (napelemes lesz). Déli oldalra tudok tenni használati melegvíz készítéshez (puffertartály) rásegítő napelemes rendszert (három lakásos a házam a Hűvösvölgyben). HA beválik ez a kis tetőtéri rendszer akkor megcsinálom a másik két lakáshoz is, de ott értelemszerűen hatalmas hőtároló lesz ehez képest, de az sem fog látszani kályhának.

Design szempontból eltűnik az egész.

 

Mennyiben tömegkályha? A belső szerkezet más, de semi köze a járatos cserépkályhákhoz, és a tömegkályha eddig alkalmazott, vagy elgondolt belső ellenáramú struktúrához sem.

A szerkezetnek még nincs neve, de nagy értékű pályázaton már szerepel, ki tudja értik e a jelentőségét majd kiderül.

 

 

 

 

 

Előzmény: Fagyosnapok (10395)