SÜNÖCSKe Creative Commons License 2018.02.13 -2 2 60883

Ha jól sejtem, azért lett ez így alakítva, mert sok volt az olyan egyszeri és felháborodott utas, aki a nyári hétvégi menetrendet nézte a téli helyett.

Nekem erről meg az a véleményem, hogy szerencsétlenkedhetnek itt szezonnal meg nyári-téli menetrenddel, meg a megadott idényen belül is csak bizonyos időszakonként közlekedő pluszvonatokkal, de ezt egyszerűen nem lehet a jelenleg alkalmazott menetrendi formátumokkal egyszerűen és közérthető módon, akár 1 (max 2) menetrendi mezőben megjeleníteni.

Érdemesebb lenne elgondolkozni azon, amit a brit kirándulóvasutak már évek (évtizedek?) óta bevezetett, a színkódokat. Ehhez csak egy naptár, néhány alapszín (jellemzően: zöld, sárga, kék, piros) és a színekhez tartozó menetrend kell.

Például a Gyermekvasút esetében novembertől márciusig ki lehet színezni a naptár minden egyes napját kékre. Kivéve a hétfőket, amikor szünnap van, az legyen szürke. A rendezvénynapokat vagy rendkívüli menetrendeket (Mikulás, karácsony, újév stb.) pirosra, ehhez persze az egyes napokra lebontva kell megkomponálni az épp aznap közlekedő vonatok menetrendjét a mezőben, de ez ahogy én eddig észrevettem, amúgy is ment eddig is.

Márciustól novemberig meg a kétvonatos munkanapokat kékkel, a háromvonatos szombat-vasárnapokat sárgával, a négyvonatos vasárnapokat meg zölddel (rendezvények pirossal, ld. fentebb). Természetesen a naptáron az adott napra kattintva az adott színnek megfelelően (piros rendezvény esetén az aznapra külön elkészített menetrendi lapra) navigálna az oldal.

Tessék ezt megnézni, szerintem tök egyértelmű: http://www.west-somerset-railway.co.uk/timetables

Előzmény: hivi (60882)