Énvagyokmagam Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28143

Egy tapasztalatot szeretnék megosztani, mind az eladó, mind a vásárló féllel, a CSOK-al kapcsolatban. Lehet, hogy tanulságos lesz pár embernek.

Eladásra kínáltam fel egy ingatlanom, melyre többen is jelentkeztek. Egy szimpatikus, kedves párral megegyeztem. CSOK-ra szeretnék megvásárolni a házat. Pár hete vette kezdetét a dolog. Megegyeztünk a vételárban és elkezdték intézni. Ök sem tudták, de addig amíg ki nem derül, megkaphatják e a kölcsönt a kezdettől kb 3-4 hét kell. Aztán a sikeres elbírálás után max. másfél hónap áll a bank rendelkezésére, hogy átutalja a pénzt. ami eladói szemmel 2,5 hónap. Nem kevés idő. 

E mellett. A szerződésben szerepel egy bekezdés amihez az ügyvéd szerint a jogilag ragaszkodnia kell. (Amennyiben a bank elutasítja a kérelmet, a foglaló "jellegét veszíti") Tehát, ha nem sikerül akkor a foglaló visszajár. Amit egyrészt megértek, mert én sem szeretnék elbukni egy ingatlan árának a 10%-át, ha ezt kéri az eladó. Viszont másrészről ,ha én mint eladó kitartok a vásárló személye mellett, függetlenül attól, hogy szinte napi szinten keresnek meg azzal, hogy készpénzben kifizetnék az ingatlant és elküldöm a potenciális vevőket. A bank viszont megtorpedózza az ingatlan vásárlást. Akkor engem mint eladót mi véd? A foglalót is vissza adom, a vásárló pedig nagy eséllyel nem jön vissza. Azt mondta az ügyvéd, hogy polgári peres úton perelhetem a vásárló jelöltet aki nem tudta megvenni. Mekkora egy vicc az egész!

Nem elég, hogy CSOK-ra kell megvenni egy ingatlant, még pereljem is be azzal, hogy kihúzom a zsebéből a pénzt. Valamint esetlegesen pereskedjek évekig. Jól megoldották ezt is a "n"agyon okosok. Nem egyszerűbb volna egy jóval kisebb foglalót beiktatni abban az esetben, ha valaki így vásárol? Abban az esetben nem érné esetlegesen kár a vásárlót. Még egy fontos dolog. 

Ha ingatlanoson keresztül akar valaki CSOK-ra vásárolni. Többnyire az ingatlanosok olyan szerződést iratnak alá a tulajdonossal. Ha, az ingatlant valaki lefoglalózza, abból az összegből nekik ki kell fizetni a közvetítői díjat. (Ez is egy elég pofátlan dolog, hisz az ingatlan attól, hogy lefoglalózzák, még nincs eladva.) Szóval, ha valaki CSOK-ra akar vásárolni ingatlanközvetítőn keresztül, akkor mindenképp érdemes odafigyelni erre. Alá írja a szerződést és az ingatlanos jobb esetben csak 600 000 Ft-ot kap egy 20 milliós ház eladásáért. A foglalóból a tulajtól lenyúlja a közvetítési díjat. A kölcsön CSOK nem jön össze. A törvény szerint a foglaló visszajár de az esetlegesen 2 milliós foglalóból az említett ár esetében csak 1,4 milliót tud vissza adni a tulaj, mert a többit lenyúlta az ingatlanos aki majd nagyon is nem akarja elereszti azt a pénzt. Innen ismét lehet pereskedni. Mivel a szerződéses viszony a tulajhoz köti a vásárló jelöltet, így nagy eséllyel őt fogja beperelni. A tulaj pedig az ingatlanost. /SOHA NEM SZABAD OLYAN INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉST ALÁÍRNI AMELYBEN NEM AZ INGATLAN ELADÁSAKOR FIZETI KI AZ ÉRTÉKESÍTŐT AZ ELADÓ FÉL/ . Azt gondolom, ha CSOK-ra vásárolnék, mindenképp átnézném az ingatlan eladásáról szóló szerződést ha van ingatlanos, mert ez nagy szipi-szopi lehet mindkét félnek. Természetesen eladóként soha nem írnék alá ilyent. 

Summa-summarum. Mindezt végig gondolva, eladóként egy szívás sajnos CSOK-ra eladni ingatlant.