Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 81

Igaza van HBernath-nak. Ezt most találtam a wikiben.

 

Az USA-ban van olyan, hogy legális célra a közkinccsé tett képek szabadon felhasználhatok.

 

A magyar és EU-s szabályozásrol ezt irja a wiki:

 

Figyelem! Az a tény, hogy valami az internetről szabadon letölthető, nem jelenti egyben azt, hogy az jogszerűen vagy szabadon felhasználható! A weblapokról letöltött szövegeket csak akkor tudjuk használni, ha annak felhasználásához szerzője hozzájárult (vagy egyéb okból egyértelműen szabadon felhasználható)! A weblapokról letöltött képekkel és egyéb média-anyagokkal ugyanez a helyzet.

 

 

Figyelembe kell venni, hogy az interneten nagyon sok lap jogsértően közöl szövegeket vagy képeket, és mivel nem ők a szerzők, hiába járulnak hozzá a felhasználáshoz; a letöltött anyagok forrása és szerzője utáni nyomozás gyakran sok időt és türelmet igényel – ha nincs időd és türelmed, soha ne másolj a Wikipédiába az internetről lehívott adatokat!

 

 

Az angol nyelvű Wikipédiában gyakran hivatkoznak az Egyesült Államok törvényeiben használt "fair use" fogalomra, mely szerint bizonyos feltételekkel a jogvédett anyag engedélykérés nélkül is használható. A magyar törvények ugyan ismernek hasonló fogalmat ("szabad felhasználás"), viszont hatáskörét erősen leszűkítik, így azon anyagok, amiket idegen nyelvű Wikipédiákban a fair use feltételeivel közölnek, Magyarországon általában nem használhatók fel szabadon.

 

 

Előzmény: Monek Tamás (77)