Desert Rat Creative Commons License 2018.02.09 0 0 964

Az előző két hozzászólás nem a "legközelebb" volt, csak egy kitérő - most jönnek a szoftveres megoldások.  Alapvetés, hogy nem vagyunk a berendezés mellett, egyszerű esetben 400km-re bonyolultabb esetben a föld másik oldalán, ahonnan az SDR csak egy (nagyon) távoli eszköz.

 

Először is el kell valahogy inditani a számitógépet, mert azt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy számitógép folyamatosan működjön, de nem is célszerű. Sok WOL (Wake On Lan - számitógép bekapcsoló) program tölthető le a netről ingyenesen, izlés kérdése ki melyiket használja.

 

A közös dolog, hogy kell ismerni a távoli gépünk (amin az SDR stick van) MAC számát, kell egy port ami (az ottani routeren keresztül) erre a gépre van forwardolva, és ismernünk kell az ottani router IP cimét - ez nehéz ügy, megoldható DYNDNS előfizetéssel (nekem van ... illetve egy ügyfelemnek:-), vagy egy márkás pl ASUS router vásárlásával ami ingyenesen biztositja ezt a szolgáltatást, vagy ha van video megfigyelő rendszer (nekem van), annak gyártója is ad ilyen szolgáltatást. Nekem még egy sajátkészitésű program is elküldi emailban az ő aktuiális IP cimét naponta.  Erre a cimre küldjük az ébresztést, lehet a távoli asztal portcimére is küldeni 3389-re, teljesen mindegy, csak a távoli router a távoli számitógépünkre forwardolja ezt a portot. Természetesen a WOL-t engedélyezni kell a BIOS-ban és a windows-ban is a hálózati kártya beállitásainál.  Ha be van kapcsolva a tűzfal, ott is engedélyezni kell ezt a portot.

 

Ha sikerrel el tudjuk inditani a távoli számitógépet (ezt érdemes először közelből próbálni), akkor valahogy rá kell jelentkezni - természetesen ott van kézenfekvő lehetőségként a Windows Remote Desktopja. Ezzel már be tudunk lépni a távoli gépre és gyakorlatilag majdnem mindent állitani (de pl képernyő felbontást vagy energia takarékossági beállitásokat nem - ezeket célszerű akkor beállitani amikor fizikailag ott vagyunk a távoli gépnél)  De most képzeljük el, hogy 400 km-re vagyunk a gépünktől és távoli asztalon látjuk.

 

Tulajdonképpen innen elvileg egyszerű a dolog, a már korábban a távoli gépre telepitett SDR# ikonjára kattintunk és az elindul. Beállitunk egy olyan frekvenciát amin tuti jönni fog malamilyen adás (pl egy broadcast), és akkor jön a meglepetés, hogy élvezhetetlen a dolog, szaggat a hang amit áthoz a  távoli asztal. Sokat kinlódtam a kisérletezéssel, de nem sikerült megoldani, valószinűleg ebből a szempontból silányul van megírva a távoli asztal modul. Jobb ötlet hiján egy Team Viewert telepitettem a távoli gépre, és egy másik Team Viewerrel hívom meg. A hangminőség sokkal jobb és nem is (nem is mindig) szaggat (erről később).

 

Néhány segédfunkció:

- Amikor a távoli gépet bekapcsolom (WOL), alapból nem látom, hogy feléledt. Ezért egy Skype-ot telepitettem rá egy fantázianévvel ( Pl: SDR123) és felvettem az ismerőseim közé. Amikor a távoli Windows elstartol, akkor a saját gépemen látom, hogy a távoli Skype bejelentkezik - ekkor inditom a távoli hivást  a Time Viewerrel.

- Előfordulhat, hogy technikai okok miatt nem tudok a távoli gépre jelentkezni és akkor bekapcsolva marad. Ezért a távoli gép induláskor egy SHUTDOWN programot indit el (a Windows része), ami 10 perc után leállitja a gépet. Ha sikerrel rájelentkezek 10 percen belül, ezt a kikapcsolást le lehet állitani, ha nem, akkor 10 perc után leáll a távoli gép.

- Előfordulhat, hogy már a távoli SDR élvezete alatt elalszok, vagy bármely okból megszakad a kapcsolat, ezért egy ütemezett feladatként éjfélre be van állitva, hogy inditsa el a shutdown programot.

- Ha megunom a távoli SDR-ezést, van a távoli képernyőn egy parancsikon amire kattintva szintén a shutdown program indul el 10 másodperces leállitási késleltetéssel.

 

A következőkben már csak a használati tapasztalatokat mutatom meg - video és MP3.

Előzmény: Desert Rat (958)