Desert Rat Creative Commons License 2018.02.08 0 0 958

Az antenna következik.  Negyedhullámú - jellegű. Tripleg - jellegű. Egy "hogyishívják", egyelőre mindenféle mérés nélkül, egyrészt mert nincs mérő, másrészt úgyse segitene semmit ha megmérném. Vegyük úgy, hogy úgynevezett aperiodikus vertikál - ez jól is hangzik. 

 

Az alap egy kidobott üvegszálas pecabot, valamivel 2 méter hossz felett. Lepucoltam róla minden fölöslegest, marad az üvegszálas cső, de két egymásbatoldható darabban. Mindkét részbe került belülre rézdrót, az alsóba jó vastag (kb 5mm), a felsőbe véknyabb. Az alsó cső oldalán kivezettem lent és fent  a felsőn csak lent és egy gyűrűt képeztem a drót végéből, úgy hogy ettől még a csöveket össze lehetett dugni. Persze 25-30MHz-re ez rövid, ezért az alsó és felső részt egy rézdóttal kötöttem össze amit menetként feltekertem a két rész közötti kb 10 cm hosszú részre - talán ezt hivják hosszabbitó tekercsnek - majd ha egyszer jó kedvem lesz és SWR mérőm akkor méricskélem is és le vagy feltekerek még menetet. A többit fotón jobban meg tudom mutatni, egy fantasztikus fából készült szerkezetre van felerősitve (ez is bontásból van, még a facsavarok is, sőt a festék is elkoldult maradék)

 

A kicsit rozsdás tetőszellőzőn kijön a koax és a tető gerincére ültetett (szerényen is mondhatom zseniális megoldású:-) tartószerkezethez megy. A belső ér a pecabot-antennára, a külső az mindenféle összekötött drótokra van forrasztva ami eredetileg egy hangszórókábel volt amit szétbontva 4 db kb 2.5m-es drótot kaptam. Ezek az úgynevezett radiálok (azért "úgynevezett", mert vidékiesen csak nagyjából négyfelé vannak szétteritve, hozzárögzitve tetőszellőzőhöz és egyébb ott találatos valamikhez. Követi a tető esését ami kb 30 fokos a vizszinteshez képest, és ami bitumenzsindelyes OSB lapokból áll. Bőségesen használtam akril pasztát a rögzitéshez és az UV fény káros hatásainak kivédésére.

 

Legközelebb tényleg már a szoftveres megoldás következik meg egy video az eredményről.

 

Előzmény: Desert Rat (957)