Laci-bátyó Creative Commons License 2018.02.05 0 1 47644

Kedves Ádám (HA8LSU)!

 

Yaesu FT70D - "Mit érdemes venni?" - ez alapvetően a pénztárcától és az igényektől függ. Kézi/mobil/asztali rádió... (Ha lenne rá pénzem, lehet, hogy FT991A-t vennék, az FT70D "mellé" :-) )

 

Az FT70D a maga kategóriájában egy finom, jól működő szerkezet - december óta használom, elégedett vagyok vele. Érzékeny, az alapszolgáltatásai, a menüből állítható paraméterek rendben vannak. Kesztyűben NEM, de szabad-kézzel jól nyomogathatók az aprónak tűnő gombok a billentyűzeten.

Amatőr használat esetén szerintem a túlrészletezett digitális ID, Pager - környéki funkciók valószínű kicsit feleslegesek. (Mondjuk, akkor jól jöhet, ha valaki csak az YL-lel való forgalmazásra akarja korlátozni a használatot :-) )

A 900 db memória, a 100 db szekenneléskor kizárható frekvencia, az 50 beállítható „szkennelés tartomány” több, mint elegendő.

A C4FM esetén is szépen teszi a dolgát, tiszta hangja van. (Az adásmód állítható fixen FM-re vagy C4FM-re, vagy automatikusra, azaz a vett jelnek megfelelő módban indul az adás).

 

Firmware update után (avagy v1.11-től...) kezeli a Wires-X alapfunkciókat, de csak nagyon alapszinten (kapcsolódás, s 5 olyan ID mentése, amihez sikerült kapcsolódni).

A Yaesu letölthető programjával, standard USB kábellel jól programozható. (A kapcsolódás itt is igazi Yaesu-bűvészkedés: akku ki, lenyomott AMS gomb mellet külső táp… majd adat le- vagy feltöltés esetén is a programból kezdeményezett adatátvitelt a rádión is el kell indítani egy gombbal…)

 

Az alapfunkciók könnyen megtanulhatók, intuitív módon használhatók, de a "rendes" használathoz elengedhetetlen-, és sokszor kézbe kell venni az "Alap"-kézikönyvet és a "Haladók" kézikönyvet is. Jóllehet ez utóbbi is nélkülözhetetlen, de magyarul csak az Alap kézikönyvvel találkoztam ezidáig.

(Az kézikönyvek több nyelven elérhetőek a Yaesu honlapján: https://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=DisplayProducts&ProdCatID=111&encProdID=7CDB93B02164B1FB036530FBD7D37F1A&DivisionID=65&isArchived=0  A magyar alapleírást pedig az Anico fájlban küldte el.)

Ettől részletesebben esetleg privátban ...

'73 - Laci

Előzmény: ha8lsu (47565)