Tottone Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52562

Köszönjük szépen a segítséget!

 

Ami a CSED-et illeti:

 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/csecsemogondozasi_dij/csecsemogondozasi_dij.html#Mennyi id%C5%91re j%C3%A1r a csecsem%C5%91gondoz%C3%A1si d%C3%ADj?

 

Itt keress rá a "Mennyi időre jár a csecsemőgondozási díj?" kérdésre.

 

"A csecsemőgondozási díj legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a koraszülött gyermekek esetében. A szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülést követő egy év elteltéig a gyermeknek az intézetből történt elbocsátása után is igénybe lehet venni."

 

Tehát ha pl. 3 hónapig kórházban van a koraszülött gyerkőc, arra az időre szülési szab. helyett táppénzt kér valaki (GYÁP - 1 éves korig teljes időtartamra jár, nincs max. nap) majd a kórházi távozástól kezdve kéri a CSED-et, amit az 1 éves halasztási lehetőség miatt végig meg fog kapni. 

 

Ami rövidebb, az a GYED, mert az mindenképpen a CSED után, de legfeljebb 2 éves korig jár (ha jól tudom), tehát az első két év: 3 hónap GYÁP 6 hónap CSED 15 hónap GYED. (6 hónap CSED és 18 hónap GYED helyett)

 

Itt igazából az dönthet, hogy a GYÁP vagy a GYED jön ki jobban 1 hónapra, nekünk a kalkulátor az előbbit dobta.

 

A GYED igénylésről: nekünk kifejezetten kombinált nyilatkozatunk van "Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez". Ebben pontosan meg kell jelölni, hogy mikortól igényli valaki a GYED-et (van olyan opció, hogy a CSED lejártát követő naptól). Szerintem ez a lap már elég, nem kell külön GYED-et igényelni.

 

http://munkaugyerthetoen.blog.hu/2016/01/31/igenyeljen_csed-et_gyed-et_egy_idoben

 

Remélem én is tudtam néhány friss tippet adni.

Előzmény: zsanna (52561)