Tottone Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52559

Kedves Zsanna!

 

Köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan reagáltál a kérdésekre. Igen, a támogatás és a jogosultsággal szerzett térített díjak valóban különbözőek.

 

1. Nem én vagyok a foglalkoztatója, és nem vállalkozó ,bejelentett alkalmazotti állasban van (versenyszféra nem közalkalmazott). Azt értem, hogy a foglalkoztató igényelheti, de a foglalkoztató elküldött nekünk egy CSED+GYED OEP nyilatkozati lapot, hogy töltsük ki, és küldjük vissza neki, majd ő intézi. No itt akadtunk el, itt jöttek elő a kérdések.

 

2. Ez fontos információ. Legalább 5 helyen megnéztem, de nem igazán láttam, hogy ez a kettő kizárná egymást, erről hol tudnék többet olvasni? A GYES születéstől 3 éves korig alanyi jogon jár a szülőnek. 

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekgondoz%C3%A1si-seg%C3%A9ly.html

Nem látok ránk vonatkozó kizáró tényezőt sem, hacsak a CSED folyósítása nem minősül kereső tevékenységnek. Egyébként nekem valami olyasmi rémlett, hogy a GYED meg GYES között van valami sorrend, de itt ez nem látszik. Frissítés: most megint utána olvastam, és tényleg írnak olyat, hogy ha GYES és GYED (CSED) jogosultság is van, akkor csak az egyik folyósítható, dönteni kell. Érdekes, hogy ha laikusként valaki átfutja a top5 gugli találatot a témában, akkor külön-külön mindegyikről írnak, de nincs feketén-fehéren leírva hogy GYES VAGY GYED(CSED). Biztos valakinek ez egyértelmű, bevallom nekem nem az.

 

3. Ezzel kapcsolatban viszont több helyen is ezt olvastam:

"A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultság feltételeivel. Folyósítását igényelheti:

  • az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,"

"A gyermekápolás táppénz koraszülöttekre vonatkozó speciális alkalmazása, hogy az 1500 gramm alatti születési súlyú babák esetében lehetőség van a gyermek kórházi tartózkodásának ideje alatt gyermekápolási táppénzt igénybe venni, és a CSED folyosítását a hazatérés napjától igényelni."

 

Ezek abszolút érvényesek ránk, tehát a GYÁP nem légből kapott.

 

Köszönöm még egyszer!

Előzmény: zsanna (52557)