Tottone Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52556

Kedves Fórumozók!

 

Koraszülött baba mellett szeretnénk a támogatásokat igényelni:

 

- Anyasági támogatás

- Családi pótlék

- GYES

- GYÁP > CSED > GYED 

 

Mivel koraszülött a baba, ezért a kórházi ápolás ideje alatt a feleségem először gyermekápolási táppénzen (GYÁP) lenne, majd ezt követné a CSED (ami ilyenkor a hazakerüléstől folyósítható a születés utáni 1 évig) és ezt váltaná a GYED.

 

Mi a probléma? Az, hogy a különböző igénylő lapok mindig rákérdeznek arra, hogy a kérelmező részesül vagy részesült-e egyéb ellátásban, és ha igen mettől meddig.

 

Két példa:

 

1. CSED igénylés: itt felteszik a fenti kérdést, és a táppénz valamint a GYES is megjelölhető. viszont az ellátás adatai (folyósító szerv, tól-ig) csak egyszer adhatóak meg. Ez így nem túl jó mert a fentiek alapján a CSED előtt kapni fog táppénzt (OEP folyósítja, ha a hazakerülés után igényeljük a CSED-et, akkor tudjuk mettől meddig), és GYES-t is igénylünk a születés napjától (ez MÁK, és csak a tól tudható biztosan, a meddiget legfeljebb kiszámolhatom a törvény alapján - 3. életév betöltése)

 

2. GYES igénylés: itt szintén ott a kérdés, hogy az ellátás kezdetét követően (ami a születés időpontja lenne) volt/van-e pl. táppénz? Beírható, hogy igen, a probléma az, hogy a GYES 2 hónapra visszamenőleg igényelhető a gyermek viszont várhatóan ennél többet lesz kórházban. A probléma az, hogy ha időben szeretnénk és a születéstől igényelni a GYES-t, akkor még nem tudjuk pontosan a táppénz folyósításának végét (tehát a hazaengedés dátumát). Hogyan oldható ez fel?

 

Vagy a GYES és GYÁP kizárják egymást?

 

Köszönöm, ha valaki segíteni tud!