Krisztián L. Creative Commons License 2018.02.05 0 0 47632

Üdvözlet.

 

Kezdő CB-rádiós vagyok és segítséget szeretnék kérni néhány dologban.

Sajnos ezidáig nem találtam a neten felelhető információk között a kérdésemre válaszokat.

Egy Team memory 5002 ( http://www.cbradio.cz/cb/team.php3#mem5002 )

rádióm van és egy ilyen SWR mérőm ( https://www.kamionfelszereles.hu/spd/CBMX7440/CB-SWR-mero ) Antennának van egy kb. 11m-es huzal antenna, amit a rádióval vettem a Vatera-n. Van hozzá egy doboz amiben némi elektronika, pontosabban egy ferrit gyűrűn néhány menet. Erre csatlakoztatható az antenna és a rádió is.

 

Az SWR mérést ez alapján csináltam ( http://ha3hj.hu/letolt_elemei/SWR%20m%C3%A9r%C3%A9s.pdf )

 

Tehát a gondom az, hogy nekem SWR mérésnél 1-es csatornán 1,9 és 40-es FM csatornán 2.5 ig kileng a mutató PTT lenyomva. Akkor ezek szerint rövid az antenna. Hoszabbíthatom-e egy toldással a huzal antennát? A PWR állásban 10W-nál végkitérésig kileng PTT lenyomva, amit nem igazán értek, mert elvileg 4W a rádió teljesítménye. Milyen értéket kellene látnom, vagy mi lenne az optimális? Lehet ez hibás bekötés, vagy szakadás?

 

A másik kérdésem az lenne, hogyan lehet letesztelni a rádió megfelelő működését az SWR teszten kívül? Pár napja beüzemeltem, de ezidáig semmilyen adást nem fogtam az 52 csatorna egyikén sem.

 

Az a gondom, hogy nem tudom eldönteni, hogy a rádió megfelelően működik, vagy sem. Alapzúgást már hallgattam jónéhány órát.

 

Előre is köszönöm a segítséget.