Törölt nick Creative Commons License 2018.01.26 0 0 163

Igen, ugy maradt fenn, hogy Phalaris bronzbikájának első áldozata pont a szpbrászművész volt. Phalaris Agrigento (akkoriban még Akragas) első királya (akkor ugy nevezték tyrannos-a) volt Krisztus előtt 550 és 570  körül uralkodott.

 

Ekkor alapitották meg Akragas várost és városállamot. Ez kb. 100 évvel Szicilia görög meghoditása után volt. Kr. e. 670 körül a kikötő görögök elsőként Taorminát alapitották meg. Taormina (Csontváry városa)  a taurus-bika szobol származik és a görögök azért nevezték el a bikárol mert Taormina egy öböl fölötti hegyen fexik, az öbölt meg két sziklanyulvány fogja közbe, ami ugy néz ki mintha bika szarvai lennének.

  

Aztán Taorminábol kiindulva északnak és délnek alapitották a többi városállamot Sziciliában. Dél fele Syracusa-t (Archimedes városát), aztán Selinuntét, aztán Akragast (ami ma Agrigento) észak fele Naxos-t (ma Giardini-Naxos), majd Milazzo-t (régen Mylae) és Tindari-t. 

 

 

Phalaris kegyetlen királya volt Akragasnak. Ugy rendelte a bronzbikát, hogy a torokrésze akkusztikailag olyan kiképzést kapjon, hogy akit beletettek, utána a tüz fölött hevitettek a bronzbikában (elevenen megsütötték saját testnedveiben) annak a halálsikolyai mintegy bikabőgésként felerősődve hallatszanak.

 

Agrigento kivételes állapotban mardt fenn. Amit fotoztam, az a Templomok völgye és Concprdia istennőnek szánták a templomot.

 

Ez még inkább érdekes: Szicilia cimerének első ábrzolása. Szintén Akragasbol (Agrigento), Kr. e. 6. század, éppp Phalaris idejéből. Ez ma is Szicilia cimere és ezt, mint szimbolumunkat a görögöktöl átvették és használták a karthagoiak, majd a romaiak is a a bizánicak és máig fennmaradt és olyan nemzeti jelkép amit már 2500 éve ugyanott, folyamatosan és megszakitatlanul használnak. (Na ilyet mutassanak fel a magyarok, biztos van...)

 

   

 

 

 

Előzmény: vörösvári (162)