van_Persil
2018.01.23
|
|
0 0
22415
|
Az elillanáshoz: egyes francia (Bordeaux-i) borokat hét évente vissza lehet küldeni a pincészethez, akik kidugózzák és az elillanó mennyiséget kipótolják. A másik módszer, hogy üveggyöngyöket raknak a kidugózott borba, annyit, hogy újra tele legyen a palack.
Az üledékhez: lehet, hogy fehérjekiválás (ez ellen hatna a derítés, ami a fehérjemolekulákat -ha nem tévedek a + és - töltésü részecskék vonzása miatt- megköti. A régi borokat azért tárolják a nyakkal srégen lefelé, hogy ilyen dekantálókészülék segítségével:
tudják kinyitni.
Palackerjesztésü pezsgöknél meg azt csinálják, hogy a lefelé fordított palack nyakát lefagyasztják úgy, hogy minden zacc a keletkezö jégdugóba kerüljön. Kidugózáskor a pezsgöben lévö szén-dioxidgáz egyszerüen kilöki a jégdugót. A hiányzó mennyiséget itt is másik, ugyanolyan palackból pótolják, majd bedugózzák. |
Előzmény: Ali-bá (22403)
|
|