Törölt nick Creative Commons License 2018.01.22 0 0 2161

"olyanok voltak mint egy világi uralkodó,"

 

 

Még mielőtt tovább átkozódsz :) Gyorsan kijavitom, nem olyanok voltak mint egy világi uralkodó, hanem azok voltak.

 

Még akkor is azok voltak, ha Luther elvárása közelebb állt volna a szentéletű atyákhoz. A sokkoló római látogatása felnyitotta a szemét, de ugy látszik erre nem volt felkészülve.

 

Nekünk annyit kell tudni, hogy a reneissance idején sem vált még szét az egyház és az állam. Tehát a pápák de facto világi uralkodók is voltak, a Szent Széknek kellett foglalkoznia egész Közép Itáliát kitevő Pápai Állam adóival, tisztségeivel, infrastrukturájával, hadviselésével, védelmével, bűnözésével,világi törvénykezésével, önkormányzataival, igazságszolgáltatásaival, közbeszerzéseivel, épitkezéseivel satöbbi satöbbi.....

 

A környező hercegségek, akár a Mediciek, Sforzák, Este-k, Della Roverek, Farnesek, Savoyaiak, Habsburgok a Pápai Államot egy hercegségnek tekintették a sok közül amit el lehet foglalni, ki lehet fosztani etc. etc. amint gyöngeséget mutatott. És igen, a pápai hatalom ennek az erősen lefele tendáló ágában (ami majd Napoleon és VI Piusz idején ért a mélypontjára ) valóban egy lett az egymással civakodó hercegségek között.

 

 

Előzmény: vörösvári (2157)