Pedig Te ülsz fordítva a lovon.
Ha megveszed az 1 kg kenyeret, akkor kifizeted az 1 kg kenyérre eső lisztet, vizet, élesztőt, szállítást, hasznot, bolt hasznát.
Ha a szolgáltatótól megveszed az áramot (konkrétan az áramot), akkor még nem fizettél azért, hogy fenntartsák az infrastruktúrát. Hogy sarkítsak, ha egy 5 e fős falu minden haza áttér a napelemre, akkor nem lehet azt mondani, hogy innentől nem fizetünk a szolgáltatónak, mert nem fogyasztunk. Valamiből fenn kell tartani a hálózatot, javítani az elromlott cumót, fizetni a melósokat.
Erre elvileg külön tétel lenne a számlán, de valami ~150 ft/hó rémlik, az tuti nem elég, hiába fizeti mindenki. Őszintén szólva a szaldós rendszer nem igazságos, de hát az az elterjedést szolgálja. Vagy ki kell vezetni előbb-utóbb, vagy olyan alapdíjat kitalálni, ami fedezi a rendszer fenntartásának a díját.
A kérdésedre térve, ha jól számoltam, a b tarifára fizetsz havi bő 2 e ft-ot. (Ha nettót írtál, akkor legyen szűk 3 e.) Innentől neked kell eldönteni, hogy ha a nagyobb rendszer felára mondjuk 300 e ft, akkor megéri-e neked előre kifizetni 150 vagy 100 hónap számláját. Ahogy neked kell számolni, mert én csak elnagyoltan számoltam, a felár meg ex-has.