Bazarghai Creative Commons License 2018.01.21 0 0 16306

Kedves Gábor!

 

A múlt év utolsó napján beköszöntem új évet kívánni és mindjárt jött a válasz: nem nagyon jár ide senki. Most meg hirtelen két oldalnyi komment várt, mikor újra benéztem. :) Üdv, közöttünk!

 

Mivel a vegyes dolgokat jobb szendvicsben adagolni, így most jön a rázós része.

A lelkesedésed dicséretre méltó, enélkül nem is érdemes valamibe belevágni.

Ez azonban kevés egy komoly projecthez. Az első és legfontosabb tanácsom/tanácsunk: olvass és olvass! (Célszerű 500-as oldalankénti leosztásba rendezni a fórumot).

 

A fórum iszonyú terjedelmes, de ha nem akarsz belebukni az építésbe muszáj elolvasnod. 

10 évnyi szenvedéstől menekíted meg magad.

Sokunk, mint például Attis57, Gyula20, Recsiloz(!) és még sokan hihetetlen energiát és időt fektettünk az építésbe. Nekem a PVC lapátos, tolató üzemű, húzóterhelésre erősített, vízszintes tengelyű gép vált be, körülbelül 3 méteres rotorátmérővel. Én a közvetlen meghajtást részesítem előnyben, állandó an sok mágneses, sokpólusú motorral (tipikusan LG mosógépmotor). Az én gépem esetén is maximum 300(!) wattal számolok/remélek, ennél többet kihozni ekkora rotorból nem is lehet magyar szélviszonyok mellett. Az általad emlegetett viharvédelmet és a szél minél job kihasználását lapátprofil forgatással oldják meg a nagyok. Hatalmas vihar esetén teljesen szembeforgatja a széllel a lapátokat, a lehető legkisebb felületet mutatva a viharnak. Ezek nem új dolgok, réges régen kitalálták őket, fellelheted a fórumon, együtt mindenféle ötlettel tartóoszlopra, viharvédelemre, profil kialakításra, töltésvezérlőre és még sok mindenre.

 

Ha időtálló gépet szeretnél keményen kell bele gépmunka, ami igencsak megdrágítja a dolgokat. Ha van otthon gépparkod, tudsz hegeszteni, rengeteg szabadidőd van, akor is százezrekbe fog kerülni a megvalósítás. A legfontosabb pedig a biztonság. Nem építhetsz olyan gépet, ami nagy vihar esetén leszakad és a szomszéd hátából veszed ki a lapátokat. Az én gépem kerek egy éve tesztüzemben van, túlélte már a nyári iszonyú viharokat és a fagyos telet is, idén rakom majd fel rá a generátort. Ha úgy is bírja majd, akkor kerül telepítésre a domboldalon, ahol házat vettem (egészen “véletlen” hazánk legszelesebb vidékén).

 

Az én álmom egy saját, sziget üzemű hibrid rendszer, mikrokontroller vezérléssel. 10 darab 250 wattos napelem, egy targonca akku, a szélgenerátor és egy alacsony frekvenciás inverter vár már, hogy összeállítsam az egészet. Mindez csak évek kérdése… J

 

Egyenlőre talán ennyit, ha kérdésed van szívesen válaszolok. Bazarghai kukac gmail dot kom.

 

 

Bazarghai

 

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16303)