mati53 Creative Commons License 2018.01.18 0 5 6701

Új fórum-tag vagyok üdvözlök minden fórumtársat!

64 éves Dél-Szlovákiai kiskertész - szőlész vagyok. Eddig is voltak magyar rezisztens csemege fajtáim melyeket meg is fogok tartani de mióta megismertem az ukrán-orosz fajtákat, egy új világ nyilt ki előttem. Azt, hogy ezeket megismerhettem, két dolognak köszönhetem : Szőlőszem honlapja és ez a Fórum. Szőlőszemnek már megköszöntem és büszkén mondhatom, hogy személyesen ismerem, sőt barátomnak is mondhatom!

A Fórumot már két éve naponta figyelem, sőt az elejétől is végigböngésztem - fórumfüggő lettem!

Elmondhatom, hogy nagyon sokat tanultam belőle, nagyon sok tanulságos hozzászólást találtam - neveket nem emlitenék, mert hosszú lenne a lista- talán egyet mégis: Ali-bá-nak igy ismeretlenül is köszönöm a buzditást (nem nekem szólt,de magamra vettem) " Oltsál, próbáld meg, meglátod sikerülni fog". Igy is lett - múlt évben még csak a Rizlingen gyakoroltam a zöldre fás oltást - eredési százalékot nem irok, de aki ért hozzá azt mondta,hogy ez nagyon jó eredmény. Az idén már csemegéket is fogok oltani. ( egyébként próbáltam a "chip szemzést" is - elég jó lett az is)

Persze ezzel még nem állitom,  hogy tudok oltani.

Még a Fórumal kapcsolatban csak annyit: Igazatok van amikor azt mondjátok az újoncnak(mint én is vagyok) : Böngészd végig a Fórumot - de az elejétől - lesz egy kis áttekintésed a témában!!!

Miután igy "beleszédültem" ebbe a csemegeszőlő témába, körülnéztem itt Szlovákiában, van-e itt valaki, aki ezzel foglalkozik - bizony van!

Milan Penička - nak hivják, közép-Szlovákiában (tehát nem ideális körülmények között) van a szőlőskertje, nagyon sok fajtája van-főleg ukrán-orosz-hogy hány fajta azt inkább le sem irom, saját szavai szerint a legnagyobb gyűjtemény cseh-szlovák viszonylatban. Örülök, hogy Vele is baráti viszonyban vagyok.

Egy kicsit "hizik a májam" hogy sikerült összeismertetnem Szőlőszemet és Milant, azóta is tartjuk a kapcsolatot, én amolyan összekötő-forditó-tolmács vagyok, ha igénylik. (Sajnos Milan nem beszél magyarul vagy angolul)

Milan gyakran rákérdez a Fórumon elhangzó témákra - legutóbb felvetette, hogy közzétenné a Fórumon a dugvány- gyökereztetési módszerét ( a cseh és az ukrán fórumon már fenn van). Természetesen csak akkor, ha igénylitek.

Ő évek óta speciális kőzetgyapot kockában gyökereztet-én is kipróbáltam, nagyon jó eredménnyel.

Ha gondoljátok, én nagyon szivesen leforditom és felteszem a Fórumra.

Elnézést,hogy ilyen "hosszú lére" eresztettem a mondanivalómat, főleg ilyenkor, mikor "izzik" a hangulat a Fórumon.

Egyelőre ennyi, majd még jelentkkezem : mati53