ehmianév Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1192

SZIRTES ANDRÁS: recept

 

Végy egy csipetnyi szócsicsókot.
Enyvezzed, habarva használd.
Tégy belé ragokat, igét, ékeket.
Alliteráld, s a kor szelleme szerint
skizózd meg jól.
Nyelvezzed, perdítsd, tördeld, szakaszold,
Buktatva zengessed, 
de túl ne pirítsd 
pírját lendületnek.
Süsd át, de hagyhatod bensejét nyersen is.
Had feküdje e szellemek pociját,
Böffenjen néhány gondolat
bensőd hánytató 
martalékából is.
De túl ne sózd ám
szerelmetes hévben!
Szóborsot csak kimérten, módjával, 
ne szív szerint, oly felelőtlenül,
mert bíz, ha túlcsípős lesz étked,
kiköpik aztat,
még a halottak lelkei is.
Le ne fedd, had terítse párád.
Veretes, cizellált tálon szervírozd,
vagy csak hajítsd fel a placcra,
lucskosan, lazán,
bár illik megadni módját annak is.
Készletül kést, villát, ollót, fércet adj.
S szolgálj hozzá finom nedűket egyben,
had öblítsék 
le rímeid, 
kiknek tápként teríted,
lelked ily beteges 
forratát.
S ha már békésen szundikálnak
szellemi vendégeid,
hagyd őket 
képsodrod álmain
ringva-leledzve, 
békén emészkedjenek.
Ne légy rest, sikálj el mindent,
annak rendje, s módja szerint,
hogy feltölthesd őket újfent, 
hamarján megenst,
mert éhek vagyunk 
a jó szóra ám,
mindahány