SZIRTES ANDRÁS: recept
Végy egy csipetnyi szócsicsókot.
Enyvezzed, habarva használd.
Tégy belé ragokat, igét, ékeket.
Alliteráld, s a kor szelleme szerint
skizózd meg jól.
Nyelvezzed, perdítsd, tördeld, szakaszold,
Buktatva zengessed,
de túl ne pirítsd
pírját lendületnek.
Süsd át, de hagyhatod bensejét nyersen is.
Had feküdje e szellemek pociját,
Böffenjen néhány gondolat
bensőd hánytató
martalékából is.
De túl ne sózd ám
szerelmetes hévben!
Szóborsot csak kimérten, módjával,
ne szív szerint, oly felelőtlenül,
mert bíz, ha túlcsípős lesz étked,
kiköpik aztat,
még a halottak lelkei is.
Le ne fedd, had terítse párád.
Veretes, cizellált tálon szervírozd,
vagy csak hajítsd fel a placcra,
lucskosan, lazán,
bár illik megadni módját annak is.
Készletül kést, villát, ollót, fércet adj.
S szolgálj hozzá finom nedűket egyben,
had öblítsék
le rímeid,
kiknek tápként teríted,
lelked ily beteges
forratát.
S ha már békésen szundikálnak
szellemi vendégeid,
hagyd őket
képsodrod álmain
ringva-leledzve,
békén emészkedjenek.
Ne légy rest, sikálj el mindent,
annak rendje, s módja szerint,
hogy feltölthesd őket újfent,
hamarján megenst,
mert éhek vagyunk
a jó szóra ám,
mindahány