.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4929

Igazán nincs mit! A barátnőm sérve kapcsán olvasgattuk anno a fórumokon fellelhető infókat, szegény vagy 2-3 hétig nyomta az ágyat, reggelente alig tudott felállni, de most már jó ideje tünetmentes, bár már nem olyan "hirtelenke", mint azelőtt :-)

 

Egyetértek azzal, amit Gombóc63 is írt, VAN REMÉNY (!!) a tünetmentességre. De mivel NEM MINDENKINEK ugyanolyan a sérve (attól függően, hogy hol van a kitüremkedés, vannak gyengébb és erősebb tünetek), így a tünetmentesség elérésére sincs "egyen-recept", ahogy Ő is írta, mindenkinek személyre szabott gyógytorna, mozgásforma ajánlott.

 

Tenni kell érte és fejben is át kell állítani magad. Szerencse talán, hogy nyugdíjas vagy és talán jobban tudsz figyelni magadra, mintha a napi robot "bedarálna".

 

A medenceövről is írt, szerintem is az a jó megoldás, hogy akkor veszed fel, ha kicsit megerőltetőbb munkát (pl. kerti munka, vagy túrázás stb.) végzel, biztos, ami biztos alapon :-)

 

Az, hogy az orvos szerint nincs akkora baj, hogy műtétre kell sort keríteni, az szuper!

 

Igen, elképzelhető, hogy amiatt fájt a lábad, van olyan sérv, ami kimondottan az öregujjon okoz fájdalmat, krónikus, nehezen csillapuló fájdalom leginkább akkor van, ha a kihatás a derékra irányul.

 

Összefoglalva: VISSZAFEJLŐDHET bizonyos mértékig, ha időben észreveszik, megfelelő tornát végzel, figyelsz a mozgásra, DE MOZOGSZ ! Viszont a meggyengült szalag, sajnos a későbbiekben is bármikor okozhat problémát. Ezért is fontos a torna, mozgás és hogy bármibe is szeretnél kezdeni (sport, úszás stb.) meg kell beszélni az orvosoddal!

 

Nekem nem sérvem van, csak egy kicsit összecsúszott két csigolyám (amikor Édesapám elesett és első reakcióm az volt, hogy majd én jól felállítom ... na nem jött össze, volt ott akkora fájdalom, hogy ihaj), de pl. amikor sokáig hajolok a kád felé (mondjuk hajmosásnál), s utána kiegyenesedem, mindig érzem, hogy már nem olyan, mint "régen" volt, de a hétköznapi tevékenységek közepette nem okoz gondot, még a 9,3 kg-os szépséges kicsi unokánkat is simán felkapom, de azért, ha sokáig kell tartani, már kezdem érezni, hogy "van hátam" és nem vagyok 20 éves  :-)

 

Húgysav:

Az nagyon nem mindegy, hogy a húgysav érték a referencia határokhoz (férfiaknál: 220-420 µmol/l ) képest éppen mennyi volt a vérvételkor. Mert ha közelebb van a 420-hoz, de még alatta, akkor az - elvileg - normális, csak a kristályok ugye ezt "nem tudják":-) és már ilyenkor is bőven okozhatnak fájdalmat.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sneeblejack (4922)