Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 16267

Ezek àltalànos problèmàk a szèlenergia hasznosìtàsàban. Èvek òta ùjra ès ùjra szòbahozza valaki. Szerintem ezek olyan règi problèmàk, hogy lassan meg is oldanja majd valaki. Szemèly szerint èn divatos rinyàlàsnak làtom az ilyesmit, valòdi technikai kihìvàsnak nem annyira. Ha valaki megoldanà ezeket a hatèkonysàgi problèmàkat, lehet mèg a falusi ùjsàg sem ìrnà meg, annyira egyszerű (utòlag). Valòszìnűleg kreativitàs kérdèse csak ès semmi rendkìvüli technològiai vagy anyagi feltètele nincs. Aki pedig szabadtèren dolgozik, az tudja, hogy "szinte àllandòan fùj az a k.... szèl". Valamennyire. Viszont èpìtèsnèl a helyi szèlerőssèg minimumàt ès maximumàt szokàs "megközölni". Közepes erőssègű (ideàlis-) szèlből meg alàìrom, hogy nincs sok. (De a levegő mozog. Màskèpp a vàrosokban megrohadnànk hamar.) 

 Èn amikor elkezdtem a mostani projektem működèsi elvèn agyalni, azonnal szakìtottam a legtöbb hagyomànnyal. Nem akarom sem a kis szelet veszni hagyni, sem a vihar energiàjàt. 

 A hatèkonysàgra valò törekvès volt a kiindulò pontom, minden àron. (Tetszenek pl. a "kis szèlforgòk", de vakvàgànynak làttam ebből a szempontbòl, ìgy meg kellett bèkèljek az axiàlisan vertikàlis verziò làtvànyàval.)

 Szèl: Először is a kevesebb nèha több. (Lehet egèsz nap jàr a szellő üresben ès csak 10 perc jelentősebb szèl van. Annyi idő alatt nem termelsz egy kalap sz.rt sem, ha ahhoz lövöd be a generàtort. )

 Aztàn ott a viharos szèl, amikor 100%-on mehetne a termelès, amit a vas elbìr. (Nèha napokig viharos szèl van. Ilyenkor szokàs lekapcsolni a generàtorokat, meg bivinni a garàzsba, meg hasonlò merènyletek. Egyik öngòl a màsik utàn, aztàn bosszankodunk.)

 Mechanika: a kis szellő felerősìtèsère 3 lègterelő lapot szoktak hasznàlni. A szèlerőssèg nagyobb intervallumban valò hasznàlatàt néhàny kiegèszìtő mechanika jelentősen segìtené. Pl. A viharos szèlnèl a lègterelők lecsùsznak a géphàzba a sìn ès egy vezèrlő elektronika segìtsègèvel. Esetleg egy màsodik generàtor is bekapcsolòdna a jàtèkba, ellenàllàst tàmasztva.

 A lapàtok hàtoldalàt vèdhetnèk a szèltől rögzìtett, lègterelők, amik a "szembe szelet" a megfelelő helyre irànyìtanàk hogy ne fèkezze a szèl. Ugyanakkor ezeket àtfordìtva pont fèkező hatàst generàl ès szèlàrnyèkot a lapàtok belső felènek, mègsem kell szervizelni ùgy, mint egy mechanikus fèket. 

 Ez ìgy màr valòban nem egy 3 alkatrèszes rendszer, de èn nem szeretnèk hozzà kiszaladgàlni, meg az időjàràst figyelgetni, hogy lekapcsolgassam. Inkàbb csinàlok egy tisztessègeset ès nem bohòckodok azzal, hogy àllandòan csinàlni kell vele valamit. 

 Viszont ugyanùgy szem előtt kell tartani, hogy nem a szèl energiàjànak 100%-àt kell felfognunk, hanem a generàtorbòl kihozni a legtöbbet. Ìgy illik a kèpbe a fèkezès.

 Vannak a szèlenergia hasznosìtàsànak technològiai korlàtai, de lefogadom, hogy attòl mi még olyan messze jàrunk, hogy el sem hinnènk.

 Ezt a rengeteg sort inkàbb csak gondolat èbresztőnek szànom most, mert azt làtom hogy az emberek hajlamosak beleragadni a pesszimizmusba ès ràerőltetni mindenre az előre megìrt "törvènyszerűsègeket". Szerintem butasàg. Remèlem azèrt adtam 1-2 jò alapot, amiből okos emberek nagyszerű dolgokat fejlesztenek majd. Szemèly szerint èn is nekiàllok a dolog hatàsfokàn javìtani, amint valaki betàrsul. 

Előzmény: Atis57 (16266)