Az öreg hal Creative Commons License 2018.01.08 0 0 1068

Üdv Mindenkinek!

 

Újra itt vagyok, de most nem kérdezek. Az előző néhány hozzászólás folytatásaként bemutatom az új, más elven működő kütyümet.

 

https//youtu.be/TZ0TthOwjbE

 

Aki megnézte a videót (remélem elérhető), annak egy kis magyarázat: Nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. A jól bevált FET kapcsolgatja a tekercset, de van egy kis trükközés. Az valószínűleg egyértelmű, hogy a tekercs bekapcsolásakor taszító hatás keletkezik az ingán levő kis állandó mágnessel.

A trükk: az S-G lábak közötti ellenállással (a feszültségosztó "alsó" eleme), egy kondenzátor van párhuzamosan kapcsolva. Ennek hatására az érintkező nyitása után egy rövid ideig még fennáll a taszító hatás. (Amíg ki nem sül a kondi az ellenálláson keresztül.) A kondenzátor töltődési ideje viszont késlelteti a FET bekapcsolását, illetve a mágneses tér kialakulását. Feltételezésem szerint az előzőek eredményeként a taszítás akkor alakul ki, amikor az inga már elindul visszafelé, de ebbe még az érintkező rugalmassága is belesegít. Amikor a mágnes közelít a tekercshez, akkor meg a vasmaghoz történő vonzóerő segít az érintkezővel szemben. Az érintkező a feszültségosztót kapcsolgatja.

A feszültségosztó másik ellenállásával van párhuzamosan a led (előtét ellenálláson keresztül), ez a kondi töltődése alatt világít. Először egy papírlapon forrasztottam össze a kapcsolást, hogy kísérletezni tudjak. A tekercs helyén egy izzó volt, és a kondenzátor cserélgetésével próbálkoztam. Néhány 100 mikrós kondinál több másodperces késleltetés is kialakult. Persze ekkor a led is érzékelhetően hosszabban villant fel. (Az ellenállások: felül ~3 K, alul 10 K)

 

Nem mondom 100 % biztosra a fenti okfejtést, de szerintem közel járok az igazsághoz. Mindenesetre működik. :)