Sajka Creative Commons License 2018.01.02 0 2 80358

65953
 

Tekintve hogy

 

– Főként a futballmeccset hirdető tábla részleges adataiból és a rendőrségi képsorozat többi tagjaival való összevetésből következtethetően a fotó készítésének helyszíne a Zala megyei Lenti,

 

– az üzletház, a falu futballcsapatának meccseit hirdető tábla jelenléte és valamelyest maga a kép témáját jelentő közúti ellenőrzés ténye is arra enged következtetni, hogy a fotó készítésének helye főútvonalon, a faluközpontban keresendő,

 

– az árnyékok állása arra enged következtetni, hogy a napot nagyjából pont a hátunk mögül kapjuk, és így a ház homlokzati síkja nagyjából K–Ny vagy kicsit ÉK–DNy állású, tehát egy utca északi oldalán álló épület déli fala,

 

– a járda és az úttest között keskeny fűsáv látható,

 

ezért szerintem a helyszín nagy valószínűséggel korlátozható a mai Lenti, Kossuth utca Templom tér és Akácfa utca közötti szakaszának északi (mára teljes egészében lebontott, eltűnt) házsorára.

 

A fentrol.hu 1967 áprilisából, tehát a fotó készítéséhez képest 5 és fél évvel korábbról mutat légifelvételeket erről a területről. A számunkra legérdekesebbek ezek közül szerintem a 0102-9052 és 0102-9053 számú képek. A szóba jöhető szakaszt az átnézeti képrészleten piros vonallal jelöltem.

 

Átvizsgálva ezeken a fotókon a jelzett útszakasz épületeit, szerintem egyetlen ház jöhet szóba, amelynek a homlokzata összhangban látszik lenni a képen láthatóval; ezt jelöltem pirossal bekarikázva és nyíllal középen.

 

 

A Fortepan képen és a fentrol.hu légifotóin különböző színű nyilakkal jelöltem a szerintem egyező elemeket: az üzletház középső, lépcsős, hátraugratott főbejáratát, tőle jobbra az első ablakot, a járda és az úttest közötti fűsávot, a főbejárat előtti, tőle kicsit jobbra álló fiatal fát, és szerintem a 9053 számú légifényképen megfelelően kinagyítva még a főbejárat fölötti felirat (ÜZLETHÁZ) is sejthető.

 

 

 

Ennek alapján szerintem elég biztosan állítható, hogy a fotó Lentiben, a Kossuth utca északi házsorában a Templom tér egykori sarkától számított második, mára már lebontott épület előtt készült, a véletlenek különös összjátéka folytán majdnem pontosan ott, ahol ma a parkban egy (az OSM térképen is feltüntetett, a Google Maps utcaképén látható) „Trabant-emlékmű” található (amely így mintha csak a fényképen közúti ellenőrzés alá vont személygépkocsinak óhajtana emléket állítani :-D).

 

Külön kérdés – melynek megfejtése megerősítő erejű is lehetne –, hogy a fotón a főbejárat feletti ÜZLETHÁZ felirat előtt vajon milyen szó áll? A korszakra jellemző lehetne az ÁFÉSZ felirat (logó), de a betűknek a fotón látható aljába szerintem ez nem olvasható bele. Az utolsó két betű talán "SZ" vagy "OZ", éppenséggel az elején Á is állhat, de a kettő között szerintem semmiképp sincs "FÉ".

Előzmény: snug (80311)