Szerintem a 7-es troli jelenleg legkevésbé értelmes szakasza az újszegedi. A látszólag több utas pedig csak az érzéki csalódás eredménye, mert egyszerűen elkannibalizálja őket az 5-östől. (És most már azt sem lehet felhozni a mentségére, hogy kapcsolatot kell adni az okmányirodának...)
Egy óránként 3 járattal közlekedő vonalat pedig egy óránként 8 járattal közlekedő vonalba nem lehet normálisan beilleszteni, és ha óránként 5 indulásnál elegendő az 5-ös troli kapacitása 7-8 perces követésnél, akkor az lesz a maradék 3 indulásnál is. Az összehangolás pedig csak max Újszeged irányából lehetséges, ami elég sovány eredmény, főleg annak függvényében, hogy ezért cserébe az 5-ösnek ezt az irányát teszi egyenetlenné.
Úgy gondolom egy normálisabb városban már lehet semmilyen viszonylat nem közlekedne a Bakay Nándor utcában, néhány VOLÁN-os meghirdetett rezsimeneten kívül.
Az újszegedi hosszabbításban akkor látnék rációt, ha ezért cserébe a 71-72-32-es vonalakon legalább részben lehetne csökkenteni a kapacitást. (A jelenlegi kibocsájtáson túl Újszegedre nincs értelme bővíteni, a 7-es és a 32-es is erős túlzások a mai formájukban.) De akkor sem biztos, hogy pont a 7-est és nem pedig az 5-öst kellene továbbvinni. Egyrészről, értelmezhető sűrűségű meghosszabbított vonalhoz nem lesz elég szóló önjáró eszköz belátható időn belül, a 7-esre a csuklós meg hatalmas pazarlás lenne...
Az önjáró vonalnál szerintem tetszetős ötlet lenne a franciahögyi vonalvezetés, már legalábbis elvi szinten abból a szempontból, hogy egy új viszonylatot bevonunk egy ellátatlan városrész kiszolgálásába. De emiatt jelentősen nőne az önjáróban megteendő szakasz hossza, és csökkenne a töltési időtartam, ami ugye a járművel és a töltési rendszerrel kapcsolatban lehet, felvet kérdéseket. Nem tudom ezek a paraméterek mennyire vannak fixálva, mit lehet kihozni belőle. Viszonylattervezési oldalról meg a vonalvezetés a Nagykörút - Franciahögy átmenetben kérdéses, pl a körút forgalomtechnikája miatt. (A hatalmas kerülő miatt egy Rózsa u. - Körtöltés u. vonalvezetés nem igazán jöhet szóba...)