hul Creative Commons License 2017.12.19 0 1 141666

Ne felejtsük el, hogy a horvátok is rettenetesen mélyről jöttek fel, ami a szemétszállítást illeti, valamint a tenger szennyezésének a kivédését... Példaként említeném Castel Starit, ahol a vágóhidak szennyét egy az egyben bemosták a tengerbe vagy északon a tenger olajszennyezését. De nagyon sok évig a csodás partokon váltogatták egymást a szemetes partszakaszok és rohadtul nem érdekelt senkit ott náluk.

Szóval nagyon mélyről jöttek fel. Ma már nem a strandon pucolják a halakat, sőt tilos bizonyos körzetekben. Régen ez természetes volt, nekem is vannak fotóim, Korcula sétánya alatt, a parton csónakból pucol a halászember. Ahogy 500 éve, mondjuk.

A kedves még kevésbé odafigyelő albán szomszédok most élik a "fejlődés" időszakát, az új épításek, nyaralóvárosok beleérnek a szemétbe és eleve óriási zűrzavaros az egész még. A régi "megbonthatatlan barátság" pedig ide vezet, hogy az eszetlen, csak pénzbevételre koncentráló albán fejlesztések már nemcsak őket fenyegetik, hanem a dél-horvát partokra is jut bőven. 

A természeti szépségekben csodás (és orosz megszállási övezetté lett:-) Montenegro vajon hogy áll?  

Előzmény: Straniero..71 (141665)