Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.07 0 0 82112

"öntanulós termosztátról a fűtős topikban. Használtál ilyet azóta?"

Nekem sok éve van egy Siemens REV24-esem és nagyon meg vagyok elégedve vele (pedig én aztán bele tudok kötni sok mindenbe ;)

Nem csak megtanulja, hanem folyamatosan figyeli/korrigálja/pontosítja a ház hőtároló tömegének hőtehetetlenségét, hogy a fűtés milyen görbe mentén képes azt felmelegíteni és azt is, hogy milyen sebességgel hűl lefelé. Ezen adatok alapján "előre lát a jövőbe" és kb két tized fokon tartja a lakáshőmérsékletet egész télen át. A fűtést teljesen kiszámíthatatlan időpontokban és ideig működtette (egyszer pl megfigyeltem, hogy a kazánt mindössze egy percre kapcsolta be :) de az eredmény mindig őt igazolta.

Még egy előnye van: annyira okos a kezelő felülete, mintha én terveztem volna ;) akár egy szőke nő is viszonylag könnyedén megérti még a bonyolultabb beállításokat is.

Figyelem: minden öntanuló termosztát azt szereti, ha a fűtőberendezés NEM változtatgatja folyton a teljesítményét, elég nehéz úgy a jövőbe látva előre kiszámolni a szobahőmérsékletet, ha a kazán ma nem ugyanannyi kilowattal dolgozik, mint tegnap. Persze mivel a REV folyamatosan figyel/tanul, ezért hamar igazodik a megváltozott helyzethez, de ennek több tized fokos hőmérséklet ingadozás az ára (ez az ingadozás még így is töredéke a legdrágább hagyományos termosztátokénak). Szóval szerintem ha atomstabil hőmérséklet szeretnél, akkor vagy alkalmazz mellé egy marharégi (buta) kazánt (egy ilyen termosztát egy ezer éves gázkazánból csodákat tud kihozni),  vagy butítsd le a túlokos kazánodat az időjárás-követő funkció kikapcsolásával, vagy a REV24-et kapcsold át folyamatos öntanuló módból PID6-os vagy PID12-es üzemmódba. 

Egy ki olvasnivaló + néznivaló filmek:

https://w5.siemens.com/web/hu/hu/diviziok/storage/downloadcentral/Documents/REV24_N2205hu_adatlap.pdf

https://www.siemensbolt.hu/szobatermosztatok-futesre/16977-siemens-rev24-ontanulo-nyomogombos-szobatermosztat.html

Előzmény: topikolos (82098)