Merlot Creative Commons License 2017.12.06 0 0 1254

Mindenképpen kézzelfoghatóvá teheti azt, amit anélkül csak elképzelni lehet, és közben találgatni...

 

Nem kitérő, csak friss saját példa arra, hogy mi minden okozhatja a vételképtelenséget műhold és/vagy földi diitális TV esetében.

Egy cseréptetős, azaz padlástérrel is rendelkező lakásban élek.  Pár évvel ezelőtt a kábel TV mellé telepítettem parabola antennát is.

Az antenna tartó árbóc adott volt, régi, már rozsdásodó, sok éve nem használt parabola volt rajta. Leszerelve a helyére egy motoros, azaz forgatható parabola antenna került. A levezető kábel lakásig vezetésére nem volt lehetőség, ezért egy diplexerrel a padlástérben lévő kábel TV koaxához csatlakoztam, ami a falba behúzott kábelen a szobákig viszi a jeleket.

 

Pár napja azt tapasztaltam, hogy nincs jel a beltérin, a motor sem forgatja a rászerelt parabola tükröt. Kimászva a tetőre, lépésről lépésre végig ellenőriztem a rendszerben lévő elemeket.

Minden jónak bizonyult, lent a szobában mégsem volt jel.

A végeredmény?

Nos, fel sem kellett volna menni a padlásra, nem beszélve a tetőről. De gyakorlottként is a hibajelenség miatt a  főelemek hibájára lehetett következtetni.

És tudod mi volt a hiba oka?

 

Az a pár méteres kábel, ami a TV jeleket fogadó szobai fali csatlakozótól a beltéri műholdvevőig viszi a jeleket (és visszafelé a tápot a motorhoz és LNB-hez, valamint a vevő diseqc parancsokat), okozta a hibát, az egyik végén lévő F csatlakozó kötése hibásodott meg.

 

Szóval legyen tanulság a számodra, hogy a szobában érdemes alaposan ellenőrizni minden rendszerelemet, mielőtt feljebb keresnéd (akár segítséggel) a hibát. Az már eleve beszédes, hogy a többi lakás OK, a tied meg nem...

Előzmény: masvilagx3 (1253)