emem Creative Commons License 2017.12.03 -4 0 1148

bár nem itt van a legmegfelelőbb helye, ennek ellenére mégis ide teszem be ezt a témát, mivel Lord Amexos infeserter nick itt értetlenkedett legtöbbet az inka építészettel kapcsolatban.

arról már szó volt a topikon, hogy az inkák milyen technológiával érték el az általuk épített épületek földrengésállóságát, most pedig Dél-Amerika legrégibb civilizációjának, a Supe folyó völgyében létrejött  5 000 éves Norte Chico civilizáció által használt építészeti módszert mutatom be, melyet bizonyítottan az ősi űrhajósoktól lestek el.

a feltárt épületek alapozásában megfigyelhető az eredetileg falazóblokknak gondolt "shicras" használata. ezek a mai gabbionokhoz hasonlító, a junca vagy más néven totora szálaiból szőtt hálók, melyekbe köveket helyeztek.

https://www.youtube.com/watch?v=Xf38lJF14eE

a kövekkel teli hálók lengéscsillapító hatással bírtak, földrengés esetén csökkentették a kilengéseket és ezáltal az okozott károkat.

  



 

a többezer éves technika a jelenben is bizonyított: a shicras használatával megépített házak egy 8-as erősségű földrengés során csak apróbb károkat szenvedtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: infeserter (389)