jonas11 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 1022

Pontosan erről beszélek, a többség egyáltalán nem érti, mi következik.

Mondok egy egyszerű példát, mit csinálnék, ha én lennék a Goldmann Sachs. De hangsúlyozom, ez nem jóslat, hanem egy lehetséges forgatókönyv. És a konkrét számokba se kössön bele senki, ez csak egy példa.

 

 

1. A BTC tőzsdék mostani forgalma legyen napi 200K. Amikor elindul a futures, ezt az állományt szép lassan fel kell halmozni. Ez mostani árfolyamértéken 4 Mrd. USD. Nem kis pénz, de egy része jöhet a market maker tevékenységből és a teljes állományt sem szükséges megvenni, az a lényeg, hogy kontrollálni tudjam (köthetek ilyen jellegű szerződést néhány nagy tulajjal).

 

2. Ha megvan ez az állomány, és már kellően magas a futures piac forgalma, beállok 10K-ra eladónak. Innentől két eset lehetséges. A hagyományos bitcoin piac elfogadja ezt a nyomást, beesik az ár 10K alá. Zárom a pozit, nyertem. Kezdhetjük elölről. Amíg a bitcoin piac követ, mindig nyerni fogok, és az ár nem megy 10K fölé.

3. A második eset az, hogy a hagyományos bitcoin piac 10K fölé megy. Én adom tovább 10K-n a futurest. Jönnek egyre többen megvenni 10K-ért, hiszen amikor lejár, magasabb lesz az ár. Tegyük fel, eladok 1 MRD USD futurest 10K áron. Mivel 1:50 az áttétel, ez 50 Mrd USD bitcoin nominális érték. Elérkezünk a lejárathoz, és még mindig 10K fölött az ár a BTC tőzsdéken. Legyen 12K. Na most fogom az 1. pontban felhalmozott állományt és ráöntöm a BTC tőzsdékre. Mivel ez a napi forgalomnak felel meg, hazavágja az árat. Aznap 9K-n zár. Az 1 Mrd USD futures pozíciómon kerestem 5 Mrd USD-t. A kiszórt BTC-t óvatosan elkezdem visszavásárolni, ha az átlagáram jobb, mint a 12K-ról indított eladásé, akkor ezen is kerestem egy kis pénzt.

4. Minden kezdődhet elölről.

 

A lényege az egész dolognak az, hogy a futures piac hatalmas előnyben van a hagyományos tőzsdékkel szemben. Sokkal kisebb pénzt kell betolni egy adott mennyiségű BTC deal megvalósításához. És az itteni játékosoknak eleve sokkal több pénzük van. Ezért optimális esetben az árcentrum átkerül a futures piacra. Itt fogják meghatározni a BTC árát. Természetesen nem ész nélkül, ugyanúgy figyelembe veszik a kereslet/kínálat szabályait, de a lényeg, hogy náluk lesz vagy lehet a kontroll.

 

Ezzel viszont alapvetően változik a piac. A fenti példából látható, hogy a futures piacon ugyanúgy lehet keresni short oldalon, mint long oldalon. Ez eddig nem így volt. Akik eddig kontrollálták a piacot, csak long oldalon tudtak jól keresni, ezért az volt az érdekük, hogy menjen a hype ezerrel. Az összes eddigi játékosnak az áremelkedés volt az érdeke. Most ez szépen megváltozik, új és nagy szereplők segédletével. Nyilván nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan. Igazán akkor kezd majd izgalmassá válni a dolog, amikor a futures piac BTC nominális forgalma meghaladja a hagyományos BTC tőzsdék forgalmát.

 

 

Előzmény: RontóPál (1021)