Törölt nick Creative Commons License 2017.11.25 0 0 1927

http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/amikor-meg-burgenlandbol-is-a-haladas-fradira-igyekeztek-2604815

 

Amikor még Burgenlandból is a Haladás–Fradira igyekeztek

 

Először rendeznek NB I-es mérkőzést a nemrég átadott új Rohonci úti stadionban, azaz a Haladás Sportkomplexumban: a sereghajtó szombathelyiek a második helyezett Ferencvárost fogadják. A listavezető Videotonra „kötelező feladat” vár a Paksot fogadva, az Újpest kínos szériát igyekszik megtörni a Diósgyőr ellen – visszanézünk a közel- és régmúltba, következzenek az NB I 17. fordulójának érdekességei.

 

HALADÁS–FERENCVÁROS

 

♦ Az új Rohonci úti stadion (azaz a Haladás Sportkomplexum) első tétmérkőzése egyben a Haladás és az FTC 123. első osztályú összecsapása lesz. Az örökmérleg a fővárosi zöld-fehérek elsöprő fölényét mutatja: 22 Haladás-siker, 74 FTC-győzelem, 26 döntetlen.

 

♦ A Ferencváros élvonalbeli bajnokin először 1936. szeptember 6-án vizitált a Haladásnál. A korabeli Nemzeti Sport-beszámoló szerint még Burgenlandból is érkeztek szurkolók a mérkőzésre, melyre négyezren látogattak ki. A Haladás kétszer is megszerezte a vezetést a nehéz talajú, felázott pályán, ez a korabeli erőviszonyok alapján óriási szenzációnak számított. A szünetben a Fradi játékosai autogramokat osztogattak (!), majd 3:2-re fordítottak. A verdikt így is egységes: a Haladás kitűnő teljesítményt nyújtott, a Ferencváros nem játszott tudásához méltón, és szerencsével tudott csak nyerni.

 

♦ Ha már Rohonci út: a régi stadiont 1922. május 7-én nyitották meg, majd 1969–1975 között újjáépítették, végül 2008-ban felújították. Az új aréna megépítéséről 2013-ban született meg a döntés.

 

♦ A nyugat.hu történelmi érdekességet „ásott ki”: 1981. október 24-én a Haladás–Ferencváros mérkőzésen a Hali vadonatúj szerelésben lépett pályára. Más kérdés, hogy az fehér volt ugyan, de piros ujjakkal és piros Haladás-felirattal, mert a sportszerszállító valamit elnézhetett... Tizenötezer néző előtt a Ferencváros 2–1-re győzött, a találkozón Király Gábor édesapja, Király Ferenc tizenegyest hibázott (félmagas lövését védeni tudta Kakas László).

 

♦ A Ferencvárosé a legjobb aktív sorozat az NB I-ben, Thomas Doll csapata 9 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Idegenben öt mérkőzés óta veretlen a fővárosi zöld-fehér csapat, ráadásul ezeken a megszerezhető 15 pontból 13-at begyűjtött.

 

♦ A Haladás formája kieséssel fenyegetően rossz... A Hali a sereghajtó helyre csúszott vissza, és a legutóbbi hét bajnokiján nyeretlen. Több mint két hónapja, szeptember 16-án nyert legutóbb bajnokit a szombathelyi csapat (Haladás–Újpest 1–0), amely már a harmadik edzőjénél tart az idényben.

 

♦ A Haladás az utóbbi 20 NB I-es mérkőzéséből csak hármon tudott győzni.

 

♦ A kétezres években a Haladás három hazai bajnokiján múlta csak felül a Ferencvárost: 2000-ben (3–0), 2012-ben (2–1) és 2016-ban (2–0). 2013-tól 2016 októberéig a Hali egymás után ötször gólképtelen maradt fővárosi riválisával szemben.