Ez sem olyan egyértelmű :-)
Az tény, hogy alacsonyabb súlyt kevesebb energiával lehet mozgatni, így könnyebb az alacsony testsúlyú futók dolga alacsonyabb pulzuson elérni egy adott sebességet.
De a korosztályhoz képest extrém magas pulzus az teljesen más kategória, az nem testsúly függő. Nem véletlen a 220-életkor képlet a max pulzusra, mert a nagy többség ennek a közelében lehet. Az én maximális pulzusom majdnem azonos a 220-életkor értékkel. Nyilván nem vagyok szakértője a témának, de ha valakinek ehhez képest nem is a maximum, hanem csak a még komfortosnak érzett hosszabb ideig tartható intenzitás 20-25 ütéssel magasabban van, arra én már azt mondom extrém értékeket produkál és érdemes tisztázni, hogy mi a helyzet kardiológia szempontból, mi az a terhelés amire még az orvos azt mondja hogy kockázat mentesen mehet.
Nyilván én is úgy álltam hozzá a kérdéshez az elmúlt években, amikor rendszertelenebbül sportoltam enyhén elhízva, hogy ha nem fordultam eddig az árokba egy-egy meredek emelkedőn, ahol majd kiköptem a tüdőmet a max pulzusom közelében, akkor nagy baj nem lehet, de a stressz és a táplálkozás alattomos dolgokat tud eredményezni.