SZPETER79 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 1787

Nem gondoltam volna, hogy valaha veszem a fáradságot bármilyen fórumon is hozzászólni, de mivel a szemműtétem előtt, őrülten keresgéltem olyan bejegyzéseket, ami megerősít azon elhatározásomban, hogy igen vágjak bele és ne hezitáljak tovább, ezért eldöntöttem mindegy mi lesz a végkimenetele, megosztom Veletek hátha másoknak tudok segíteni a döntés meghozatalában.

Az elhatározásom, hogy lézer alá feküdjek az egyszerűen abból eredt, hogy bár soha semmilyen bajom nem volt a kontaktlencsétől - voltak korszakaim amikor ki sem vettem 1 hónapig, mert hogy elvileg nem kellett - mégiscsak 23 éven keresztül hordtam és úgy gondolom, hogy csak úgy, mint sok minden más az életben ez is korlátos. A szemüveg állandó viselésének pedig a gondolatától is kivert a víz.

A választásom a Focus Medical-ra esett, semmilyen tudományos körbejárás nem előzte meg, hanem egyszerűen a kolleganőm itt műtette meg januárban FEMTO eljárással a szemét és ismerve őt ezeket a köröket többszörösen lefutotta és ha neki megfelelt akkor nekem sem ezen fog múlni.

A műtéti eljárások közül a legújabb és egyben legdrágább VISUMAX mellett raktam le a voksomat egyszerűen csak olyan elvet követve, hogy az idő előrehaladtával remélhetőleg a technológia is egyre jobb lesz és nyilván mindig a legkorszerűbb technikákért kell a legtöbbet fizeti. A kezelést megelőző vizsgálaton alkalmasnak bizonyultam, amiről csak annyi hogy mindenki rettentően kedves türelmes, pedig valószínűleg aznap huszadszor válaszolták meg másoknak a feltett kérdéseimet. A doktornő nem a koromból (38), hanem a munkámból kifolyólag (egész napos monitor bámulás) a FEMTO HD vagy a VISUMAX HD-t javasolta. A HD-val nem csak a távolban fogok látni élesebben, hanem monitor távolságról is élesebb lesz a kép alkotásom. Úgyhogy a diagnózis megszületett, örültem neki és már vizionáltam, hogy akkor december közepén karácsony előtt majd nézzünk egy időpontot, mire a doktornő felajánlott egy héten belüli keddi napot, hogy valaki visszamondta és van üresedés, úgyhogy fogtam magam és elfogadtam, belevágtam.

November 14 eljött a kezelés napja, hát mit ne mondjak rendesen be voltam sz**va. Ennyi kétely még nem volt az életemben a döntésemmel kapcsolatban, amit én hülye önszántamból hoztam meg, mint most és ez köszönhető annak is, hogy a műtét előtti egész hétvégét fórumok, internet bújásával töltöttem, na ez az amit senkinek nem ajánlok. A váróban sorra jöttek a műtétre váró hasonló állapotban lévő betegek, illetve feltehetően frissen műtött kontrollra váró napszemüveges erősen könnyező emberek. Benne felgyülemlett feszültségen segített az a fél xanax, amit kezelést közvetlenül megelőző vizsgálaton kaptam.

Majd egyszer csak engem szólítottak, nem volt vissza, mentem. Szemkörnyék fertőtlenítés, érzéstelenítő szemcsepp egyszer, kétszer fogalmam sincs hányszor. Majd be a műtőbe, egyik szemem letapasztva másikra szemterpesz, hogy bátran pisloghassak és mégsem zavarjam a műtét menetét. :-) Első lépés a lebeny készítés, kb 20mpig fókuszálgat a gép, majd maximum 20mp míg "dolgozik", majd doktornő és jön a második lépés az pedig maga a lézeres korrekció, ami szintén kb 20mp fókuszálgatás és max 20mp "munka" és ismételve a másik szemen és kész. Azt hitem egy örökké valóság lesz a beavatkozás, de semmit nem lehet érezni semmiből, inkább ha valami rossz volt az maga a tudat, hogy mit csinálnak éppen. Gyakorlatilag ennél csak rosszabb vagy kellemetlenebb dolgokat tudnék felsorolni az élet során. 

Végeztünk, felkelek már akkor feltűnt, hogy már nem homályosan, hanem ködösen látok - akinek rossz a szeme annak azt hiszem nem kell ezt magyarázni. korábban említették, hogy a kőd kb. 24 óra alatt kitisztul majd nem kell feleslegesen aggódni.

Napszemüveg fel és haza. Otthon egy kis tetvészkedés, majd valószínű az izgalmak és a nyugtató hatására TV előtt elalvás, annak ellenére, hogy a doktornő mondta, hogy inkább erőltessem nézelődjek. Na de ami a felkelés után jött az maga csoda volt! Kb. 2 óra leforgása alatt felszállt a kőd és cserébe tűéles látás lépett, ahogyan még soha nem láttam előtte. Csodálkozva bámultam a kanapéról a lakásomat, ami most sokkal kontrasztosabb volt, mint az legutolsó emlékemben. Azt korábban mondták, hogy jobban fogok látni mint kontaktlencsével vagy szemüveggel, de akkor azt gondoltam, hogy ez csak a marketing része - és erre kiderült, hogy valóban. Egyébként ez amiatt van hogy a műtéttel korrigálják a másodlagos fénytörési hibát is, amit szemüveggel nem lehet.

Azóta elmúlt egy hét mind távolra, mind közelre tökéletes a látásom (200%), este jobban látok mint előtte, szemüvegben nagyobb fényudvara volt a lámpáknak, mint most. Szemszárasság, idegentest érzés, bevérzés nem volt. Gyakorlatilag egy fájdalmas része van az egésznek, hogy 2 hétig nem mehetek nagyobb súlyos edzésre.:-)

Ha már egy bizonytalannak tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel nekem már megérte az időt, egy biztos életem legjobb döntése volt, hogy belevágtam.

 

u.i. -3,75 és -3,50 volt a szemem