Nálam is van kazánhoz közel nagy radiátor, és jelentős fojtás kellett neki. Ha nincs eléggé lefojtva akkor nyitott termoszelepnél nagyon átmelegszik, de még nagyobb gond hogy termosztatikus záráskor zajosodhat (mert nagy a nyomásesés a szelepen).
Én sajnos elkövettem egy komoly hibát, a nappaliban hiányzik -15 fokon cirka 1kW teljesítmény, mert sikerült elrontani a radiátorválasztást. :( Betetettem egy 600x1800DK-t és egy EK-t, ahelyett hogy két DK került volna fel (3kW vs. 4kW). Most azzal szórakozok hogy azon a kettőn valahogy úgy állítsak be kisebb hőfoklépcsőt, hogy ne zajosodjon. Eddig kevés sikerrel jártam. Vagy alig fojtok, és átszalad a víz teljes sikerrel - ilyenkor a termoszelep sípol mikor zárni kezd, vagy a torlóval erősen fojtok, de ilyenkor viszont nagy lesz az üresjárati delta. Herz 2000 szeleptest + Herz TS-90 termoszelep van beépítve.
Hozzáértőktől kérdezem: van esély hogy zajmentes üzemet érjek el egy ilyen elrontott méretezéssel? Ha magasabb előremenőt állítok be, és ennek a kettőnek a kivételével a többit erősen fojtom, a visszatérőkből kikeveredik valami, de nagyon macerás ügynek látszik.
Papír-ceruza módszerrel számolgattam, míg a rendszer nagy része 70/40-en kéne járjon, addig ez a kettő 70/60-on (-15-ben). 0 fok körüli időben meg úgy nézne ki hogy 50/35 kell a ház nagy részének, 50/45 ezen a két radiátoron.
0 fok körül az 5 fokos deltával le kéne adni 2kW-ot, az 360l/h. Átmegy annyi sípolás-suhogás nélkül, érdemes ezzel kísérletezni? Ha a radiátort lecseréltetem, akkor a csövezéshez is nyúlni kell, meg leereszteni a rendszert, és akkor már biztosra akarok menni, nehogy harmadik nekifutásra legyen szükség. Ha ezzel a teljesen elrontott kombóval be tudnám lőni nagyjából hogy csak ritkán zajongjon, akkor nyugodt lennék, mert két DK-val csak jobb lehet.
Van valakinek valami ötlete?