Zöldár Creative Commons License 2017.11.15 0 0 26020

Akkor kifejtve !

 

   Az a hőérték   általánosan elfogadott megnevezés szerint  hőigény, kW -ban megadva. Egy csúcshidegre pl. mínusz 15 -re  /mások szerint mínusz 13 ra  / ennyi hővesztesége lehet egy adott ház/lakásnak ezt kell pótolni. Akkor nézzük csak   azt a 20 és 70 W/lakásm3 között ingadozó számot !

 

 Pontosan /?/ na szóval kiszámolta valaki.... vagy  méréssel utólag megállapított hogy egy konkrét háznak/lakásnak  a hőigénye  5 kW és ez az egység történetesen egy 100 nm-es  3 m belmagasságú valami, aminek a térfogata pontosan 300 m3. Akkor ennek  más egységgel a következő jön ki :

 5000 kW / 300 m3  = 16, 7 W/ lakás m3. Bizony ez  nagyon messze van a 70 -től, majd fényévnyire.

 Azért nem ajánlanám ezt az értéket pontosan betartani, mert  ugyan   mínusz 13  v 15 -nél csak előfordulnak lényegesen hidegebbek is, meg lehet erős szél is, meg lehet valamiért lehűlt a ház stb.

Tehát kell tartalék teljesítmény !!!

 Kell a kazánnál, ami azért majd mindig megvan és kell a hőleadóknál azaz a radiátoroknál, ami bizony sokan nem alkalmaznak rosszul felfogott takarékosságból.

 

 Tehát Bence  alkalmazzad a 30 -as számot.

 

 De azért a hőigényt tudni kell ... meg kell határozni  számolással vagy más módszerrel. Külön az egészre és külön az egyes helyiségekre

Ez kell a kazán kiválasztásához, de legfőképpen a radiátorok kiválasztásához.

 Az ismeretlen /nekünk /  ház lakás hőigényét elegendő kW -ban megadni, az egyes helyiségekét pedig  1 tizedessel. Persze a  W /m3 se rossz, csak tudni kell mi áll mögötte.

 De a 70 látatlanban is   nagyon sok.

Előzmény: Bence1960 (26012)