etomcat Creative Commons License 2017.11.14 -1 0 33193

> A 60-80 km felett repülő gépek esetén a sugárterheléses dózis része a kommentednek ennek fényében tömény hülyeség.

 

Itt egy BBC cikk arról, hogy már a közönséges 11km-en zajló légiforgalom is komolyan sugárveszélyes, pedig ott még jócskán véd a légkör, nem úgy mint az űr határán:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/380274.stm

 

(Volt dokufilm a Malév megszűnése környékén, amiben egy pilótanő, a zongorista Cziffra György lánya ? nyilatkozott, hogy kerülhetett volna ő hosszú járatú B-767 gépre, de maradt a regionális járatoknál, mert a sugáradag megöregíti a bőrt és nem akart 35 évesen a saját nagyanyjának kinézni. Több dózist kapnak, mint aki atomerőműben kéményseprő! A sztyuvikat sem véletlenül veszik fel nagyon fiatalon és zavarják el pár év után, ha tovább csinálnák, le kéne venni a mellüket és szülni se tudnának.)

 

> Concodrde féle kommentedre sem találok semmiféle forrást

 

"British Radiological Protection Board charts suggest Concorde Crews had the highest radiation dose in any industry routine operations ... ATCO had very specific instructions about how to deal with a Concorde radiation overdose. We were told that it would have to make an emergency descent and how to integrate it with other traffic as it descended and what the priorities were."


***********************

Űrállomás hat hónapos dózis kitettség összehasonlítás:

A Föld felszínén: 0,07 joule

Ha végig kint lenne (űrsétázna) a kozmonauta = 300 joule = halálos röntgen adag.

ISS belsejében = 1 évi földi sugáradag (0,14 joule) naponta, tehát az asztro-kozmonauták 365x sebességgel kapják az áldást! Más forrás szerint 12-28,8 milliradot mértek naponta - attól függően, hogy a dél-atlanti gyenge mágneses anomália fölött mennyire haladtak át.

1 mSv űrbeli sugáradag ~ 3 mellkas felvétel. Földi háttér sugárzás ~ 2 mSv / év.
1 sievert = 100 rad = 100 rem = 1 J/kg

 

***********************

 

Vagy nézd meg Indiát, ahol szinte izzik a talaj a radioaktivitástól (50mSV/év van sok Mo.-nyi területen, tudósok szerint a tóriumos talaj miatt). Több százszoros gyakorisággal születnek nyúlszájas, szájpad hasadékos, farkastorkos gyerekek. Tavaly volt NGC-n dokufilm, baptista segély (?) orvosok kibéreltek egy 707-es kórház repülőt és elmentek oda plasztikai műtéteket csinálni nyári vakáció alatt. Hát, némelyik páciensük inkább Alien-nek nézett ki, mint embernek, de elég jól kifoltozták őket.

 

Szóval az ötvenes évek hurrá-optimizmusát el lehet felejteni az atommeghajtású autókról-repülőkről, fapados űrugrásról, meg házi törpe reaktorokról - a sugárzással elvtársak csak magázódni lehet! Ugyanezért nem kellene korlátozott atomháborúkról álmodozni sem, bár vonzó, hogy bármilyen konfliktus megoldható három opcióval: huszárok, Moszad, gomba.

Előzmény: molnibalage (33191)