Boti525tds Creative Commons License 2017.11.12 0 0 78285

Fogsz 2 hőmérőt, összeméred őket, hogy pontosan ugyan azt mutatják e. Ha nem akkor nyilván az eltéréssel együtt is tudsz számolni csak akkor belekalkulálod....meg persze elég egy hőmérő is csak úgy bigyósabb és hosszadalmasabb mert rakosgatni kell a szondáját ide-oda. Ez egyikkel méred közvetlen a beltéri tetején beáramló levegő hőmérsékletét. Én be szoktam akasztani a fenti lamellákba. A másikkal a kifújtat, ott is beakasztom a mókuskerék elé közvetlen.. Kinézed a készülék manuáljából , hogy melyik fokozaton mekkora a légszállítása és természetesen kell valami fogyasztásmérő is a ketyere elé.

Érdemes olyankor mérni mikor a cucc beáll egy folyamatos egyenletes teljesítményre hosszabb ideig. A hosszún most mondjuk a fél órát értem, akkor már nem csapod be magad a méréssel...egyébként igen. Vagy told fel maxra és akkor dolgozzon maxon mondjuk 10-15 percig akkor már vélhetően elérte amit el  tud. Más-más hőfokon meg légszállítás mellett más lesz a végeredmény is. Tehát vagy azt nézed pillanatnyilag mennyi a COP vagy mondjuk maxon mennyit tud vagy ilyesmi, de eltérések lesznek érthető okokból.

Az én esetemben pl a maxon 680 m3 szállít a beltéri, kifújt levegő ilyenkor 54-55 fokig felmegy. Beszívott levegő mondjuk 29 fok...természetesen magasabb lesz mint amit a szobában máshol mérsz hiszen óhatatlan, hogy ne szívjon vissza a kifújtból és a meleg ugye úgyis felfelé száll.

A kettő között van ugye 54-29 = 25 fok difi. 680 m3 levegő súlya 680 x 1,2 (1,2 kerekítve ezen a hőfokon) azaz 816 kg levegő óránként. Levegő fajhője 1 kerekítve az is. Tehát  816x1x25 azaz 20400 kj....ezt adjak meg btu-ban ugye.  Ezt osztod 3600, hogy megkapd kW-ban. Kb 5,6 kw. Közben nézed a fogyimérőd, esetemben 1500 watt kereken. Osztod a kettőt és megkapod mekkora a COP ugye. Nekem ezek a számok TURBO mellett jönnek  ki. Ha csak simán maxra járatom akkor 3,4-3,5 a végeredményem, tehát valamivel rosszabb viszont ennyit ad meg a manual is.

Kis hőmérséklet difinél és nagy légszállításnál valamivel 4 fölé megy, mínuszban legalacsonyabb fokozaton 3 alá is becsúszik ha olyan az idő.

A vicc, hogy még sima tarifával is csak 13 ft körül alakul egy kW átlagban...H tarifával ez 8 forint volna! Hát ez bőven veri a gázt, de még talán a fát is ha nem az erdőből lopod...persze csak ha szigorúan az anyagiakat nézzük...és akkor ez egy közepes gép, semmi földöntúli 5-6-os COP meg ilyenek...

Előzmény: Törölt nick (78270)